Geplaatst

‘Wees niet bang voor de boze wolf’

De wolf is terug in Nederland! Als het écht een wolf is die is gespot op de Veluwe, zal dat de economie van onze Noordoosterburen nog meer spekken. Want natuurtoeristen laten een spoor van bestedingen achter zich. De provincie Brabant moet haar kansen grijpen: stop met het afschieten van reeën, herten, zwijnen en vossen, wees niet bang voor de wolf en gun lokale ondernemers en (ex-) boeren in onze natuurrijke gebieden een extra boterham.

‘Op Safari buiten de Beekse Bergen’ was het debatthema donderdagavond 22 september in het Natuurmuseum. Wat de Partij voor de Dieren betreft, is natuurrecreatie rondom ‘de Nederlandse Big Five’ en kleiner wild welkom. Op de Veluwe is 65% van de omzet van bedrijven natuurgerelateerd: dat levert de regio jaarlijks zo’n 450 miljoen euro op. Ook Brabant zou flink aan haar natuur kunnen verdienen, spiegelt Tom Bade, directeur van het ecologische kennisinstituut Triple E., het publiek voor. Zijn onderzoek bewijst dat de aanwezigheid van onze grote zoogdieren een veel grotere geldstroom oplevert dan de schade die ze toebrengen. Als boeren ruimhartig worden gecompenseerd voor hun gewasschade en wordt geïnvesteerd in goede wildrasters om gewassen te beschermen, blijft er nog honderden miljoenen ‘winst’ over. Hij schreef er een boek over: Wild van de economie (lees een interview in het blad Zoogdier met hem).


Edelherten, binnenkort te zien in het Groene Woud!?
Ook Harry Boeschoten, directeur Staatsbosbeheer regio zuid, en Jan Baan, directeur Brabants Landschap, waren uitgenodigd door debatorganisatie Kasteel Groeneveld. Baan vertelde dat hij persoonlijk uitkijkt naar de eerste edelherten in het Groene Woud , op een steenworp afstand van Tilburg. Hij zoekt als natuurbeheerder nadrukkelijk samenwerking met de lokale boeren, tuinders en ondernemers, om in de omgeving van dit groeiend natuurgebied samen te werken aan en na te denken over een duurzame regionale economie.

Ernst Dirksen, vrijwilliger Staatsbosbeheer, maakte deze foto op de Veluwe: roodborstje profiteert van ‘sneeuwschuivend’ wild zwijn

Van ree tot zwijn tot huiskat
Nu Brabant van het Rijk minder geld krijgt om de Ecologische HoofdStructuur af te maken, is het goed om te weten dat deze groene natuurverbindingszones niet alleen een leefplek voor (uitstervende) planten en dieren bieden, maar ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de economie. Wilde zwijnen en herten wandelen steeds vaker en verder Brabant binnen, maar het provinciebestuur houdt (nog) niet van spontaan bezoek. Ieder wild zwijn of hert dat één hoef zet in onze provincie moet worden afgeschoten, is het huidige beleid. In totaal leggen jagers tienduizenden dieren per jaar om, variërend van reeën, vossen, eenden, ganzen, zwanen, konijnen, maar ook jaarlijks minstens 1600 ‘verwilderde huiskatten’. Er gaat veel mis rondom de jacht. Absoluut dieptepunt is een door een jager doodgeschoten wandelaarster in 2009 die haar honden uitliet in de gemeente Bavel. Er wordt niet alleen met verboden methoden op beschermde dieren gejaagd, zoals met zoeklichten, maar er worden ook honden doodgeschoten of vergiftigd. Dat blijkt uit de meldingen die binnenkomen bij het Meldpunt Jachtmisstanden Brabant.

‘Man met geweer’ vs. gemiddelde burger
De gemiddelde burger trekt liever met kinderen, hond en/of camera de natuur in dan met een geweer. Buitenrecreatie is bij Nederlanders de meest geliefde vrijetijdsbesteding. Ze trekken naar het bos, de heide, het platteland om te wandelen of te fietsen. Wandelen in de natuur staat op nummer-1 in Nederland (Bron: Stichting Recreatie). Voor de gemiddelde burger is het een bijzondere ervaring om al dan niet samen met je kinderen bijvoorbeeld een ree te zien. En een stel hazen die tegen elkaar opboksen in een veld is puur genieten. Daarom is het des te vreemder dat een relatief klein clubje ‘mannen met geweren’ die rust in de natuur met hun geknal mag verstoren. Behalve dat alle dieren, ook de niet bejaagde, verstoord worden door jagers, verstoren geweerschoten ook de rust van wandelaars en geven een gevoel van onveiligheid. De wilde dieren die het jaarlijkse jachtseizoen overleven, zijn schuw geworden. Zo valt er voor de vele niet-jagers nóg minder dieren te spotten.

De Vlaamse Vogelbescherming voert een campagne vóór bescherming van de vos

Het genot van een paar honderd jagers mag niet langer boven het genot gaan van de honderdduizenden mensen die willen genieten van in het wild levende dieren. Verantwoorde natuurrecreatie kan een sterke economische impuls geven aan de Brabantse regio’s die grenzen aan natuurgebieden. Lokale horeca en winkels profiteren. Biologische boeren kunnen hun streekproducten verkopen.
Andere (ex-)boeren kunnen hun boterham verdienen met recreatieve voorzieningen, wildexcursies en B&B’s en campings.

Stoppen met de jacht en het toelaten van groot wild in Brabant is pure winst voor mens en dier!

 

Reacties

3 reacties op “‘Wees niet bang voor de boze wolf’”

  1. Ruevert avatar
    Ruevert

    De wolf oke, maar horen verwilderde katten tot onze natuurlijke habitat. Voor zover die bestaat. Hulde voor de jagers die zorgen voor een evenwicht in het stadspark dat Nederland is.

  2. Anja van Gerwen avatar
    Anja van Gerwen

    Marco je hebt helemaal gelijk.

    Ik zeg uitbundig JA tegen de komst van het grofwild hier in Brabant,het zou geweldig zijn om ook hier het burlen van de edelherten in bronst te mogen horen en zien.
    Als er dan burltochten georganiseerd worden ben ik zeker van de partij.

    Ook de wilde zwijnen zijn indrukwekkend om te zien.

    Verder is het altijd leuk om een diertje tegen te komen in het bos daar ga je toch voor, althans ik.

  3. Jules Vismale avatar
    Jules Vismale

    Wie eigenlijk ook bij het grote wild zoals edelherten, damherten, reeën, moeflons, wilde zwijnen en bevers zouden moeten toegevoegd zijn de wisent en de eland. Laat wisenten gewoon los op de Veluwe en elanden in de Oostvaardersplassen. Komen de wolf en de lynx opduiken dan zullen zij onder het middelgrote wild en het grootwild een natuurlijke selectie toepassen en de sterke dieren laten lopen. Lynxen zijn bijvoorbeeld nuttig omdat ze op vossen en verwilderde katten jagen en de wolven vergrijpen zich aan alle grotere diersoorten.
    Daarbij doden roofdieren een stuk eerlijker dan al die "heldhaftige" jagers!