Ik rijd er praktisch elke dag langs: het grote bord aan de voet van de brug over de Noordoosttangent boven Tilburg-Noord. Het bord bij de Bundersestraat valt me bijna niet meer op. Hoe zou het me opvallen als het er NIET meer staat? Nog even en dan komen er geen bomen meer van het land. Dit hele gebied wordt binnen een paar jaar bebouwd. Vele kleine weilandjes met grazende paarden, pony’s en ezeltjes, akkerlandjes, maisvelden, schuurtjes, hekjes.. T hele mozaïek.. T gaat verdwijnen, lezen we in de plannen voor Tilburg Noord-Oost. En dat is echt zonde, want het is toch een authentiek stukje Tilburg. Met nog vele langgevelboerderijen en Frankische driehoeken. En wat krijgen we er allemaal voor terug? Veel woningen tot aan de tangent en tussen de tangent en Udenhout een zogenaamd ‘landschapspark’.
Het gebied rondom de Rugdijk en De Kouwenberg was de eerste kern van de Heikant en zou eigenlijk een beschermd stadsgezicht moeten zijn! Duiken we in de boeken dan lezen we dat de ontginning De Kouwenberg in 1382 nog midden in de hei lag. De Bundersestraat (bunder is een oud-Nederlandse vlaktemaat te vergelijken met een hectare), wordt in 1419 al genoemd als ‘heydelant die buenre hodende opte rugdijck’. Heydelant ja!! Misschien is dat iets voor wervende gemeentelijke folders voor de nieuwe woningen: Wonen in de hei! Met verplaatsbare betonnen bakjes met heideplantjes.
Reacties
20 reacties op “Zomaar een bord”
Weg met die oude troep!
Wat een sentimenteel stukkie. Als je daar iets tegen wilt doen, moet je ook niet weglopen van vergaderingen.
Regeren is vooruitzien.
Nee Stan, als er niets aan wilt doen, moet je blijven op vergaderingen.
Bouwen voor Tilburg-Noord? Bouw voor senioren en staters in de dorpen!!
Tijdens deze raadsperiode moeten er 1700 sociale huurwoningen worden gebouwd.
Via inbreiding binnen de stad en soms via uitbreiding. Er moeten ruim 600 starterswoningen komen en er moeten 3000 woningen worden aangepast zodat ook mensen op hogere leeftijd in hun woning kunnen blijven wonen.Op dit moment worden in 10 wijken woningen aangepast voor ouderen.Zo kunnen over enkele jaren 7000 nieuwe woningen worden opgeleverd en daarmee voldoet Tilburg aan de norm die de rijksoverheid heeft gesteld en op grond waarvan Tilburg subsidie krijgt om te bouwen.In Berkel-Enschot is een bijzonder interessant project gestart voor collectief particulier opdrachtgeverschap waarbij met name jongeren een kans wordt geboden in gezamenlijkheid een eigen huis te bouwen.
Er moeten inderdaad vele woningen gebouwd en aangepast worden, maar je moet toch toegeven dat het gebied rondom de Rugdijk landschappelijk veel interessanter is dan het veel grotere gebied tussen de Noordoosttangent en Udenhout. Overigens tussen de Bundersestraat/Tangent en het huidige Tilburg-Noord is er ook wel ruimte. Maar laat a.u.b waardevolle stukjes (zoals ook bij Peerke Donders) met rust. Maar nu hou ik op anders word ik te inhoudelijk.
1700 woningen, is een heleboel.
Arjen, kun jij me uitleggen hoe het komt dat er zoveel starterswoningen gebouwd moeten worden? En de prijs van zo'n starterswoning zou zijn??? Bovenop die prijs komen dan nog de kosten van de afwerking zoals tuinaanleg, keuken,…badkamer, enz….
In ieder geval meer dan 2 ton. Welke starter kan dat uberhaupt nog betalen? Als men nu eens eerst zou kijken hoeveel bestaande 'starterswoningen' er te koop staan in Tilburg, verspreid over de diverse wijken. Als je met makelaars spreekt, kun je een starterswoning aanduiden met een prijsklasse tot ongev. 230.000
Renee, de dorpen Udenhout en Berkel-Enschot vergrijzen enorm, terwijl de woningprijzen daar echt te hoog zijn voor starters. En als de jeugd daar geen kans krijgt, gaat t op termijn ook mis met het verenigingsleven, scholen etc. Dit los van het Tilburgse gemiddelde. Het gebied waar ik t overigens over heb, is niet een natuurgebied, maar bijvoorbeeld maisvelden. In het lagere gebied, richting de Brand mag er niet gebouwd worden.
Dat snap ik Arjen, maar stel je voor dat op die maisvelden (eigendom van boeren die hun land ook niet graag te grabbel gooien)starterswoningen gebouwd zouden worden? Wat zou dan de prijs zijn van zo'n starterswoning denk je? Denk je dan dat die starters zo'n nieuwbouw woning zouden kunnen betalen? Ik vraag het me serieus af.
D
PS.
Worden er bij die 7000 nieuwe woningen waarover hierboven gesproken wordt, technieken toegepast zoals bijvoorbeeld zonnecellen en zonnecollectoren? Huizen kunnen tegenwoordig namelijk meer energie produceren dan de bewoners binnen verbruiken.
helemaal gelijk, en het platje een groen dak as het kan,,,,,,
Spreek jij altijd voor je beurt Tine? HAd een vraag gesteld aan iemand wiens mening ik wel kan waarderen,!
@Ren
Exactly my point, als ik om de mening van Tine had gevraagd, had ik Tine persoonlijk aangesproken. Wat je zegt: ik ben ook zo vrij om de een zijn mening meer te waarderen.
Renee, sorry, maar ik dacht toch echt dat dit een open forum was. Ik was blij met je opmerkingen over duurzaam bouwen, voor een sociaal woningbouwbeleid. Dat klopt zo in mijn filosofie dat ik daar direct een antwoord op wilde geven. Het spijt me dat je dit zo negatief interpreteert, maar ik heb echt niet voor mijn beurt willen spreken maar gewoon recht uit mijn hart. En van daaruit wens ik je dan ook mooie en gezellige kerstdagen, met liefde en warmte voor je naasten.
Natuurlijk is dit een open forum. Wat mij betreft, mag iedereen op zijn eigen moment reageren.
Bedankt voor je bijdragen Arjen, en ik wens je een gelukkig 2008!!!
QUOTE:"Het gebied rondom de Rugdijk en De Kouwenberg was de eerste kern van de Heikant en zou eigenlijk een beschermd stadsgezicht moeten zijn!"
QUOTE:"TIny""Tijdens deze raadsperiode moeten er 1700 sociale huurwoningen worden gebouwd."
Typisch een reactie van een raadslid die niets om het culturele erfgoed van Tilburg geeft.
quote: Er moeten inderdaad vele woningen gebouwd en aangepast worden, maar je moet toch toegeven dat het gebied rondom de Rugdijk landschappelijk veel interessanter is dan het veel grotere gebied tussen de Noordoosttangent en Udenhout. Overigens tussen de Bundersestraat/Tangent en het huidige Tilburg-Noord is er ook wel ruimte. Maar laat a.u.b waardevolle stukjes (zoals ook bij Peerke Donders) met rust"
INDERDAAD… Laat de nagedachtenis en de omgeving van dat erfgoed met rust.WEES ER JUIST TROTS OP! Het is de geschiedenis van ONS Tilburg.