Begin jaren ’90 schreef ik een boekje getiteld ‘Is geld nog geldig?’ Daarin werd de vraag gesteld of je geld nog wel met goed fatsoen kon beschouwen als wettig betaalmiddel. Naar mijn idee behandelde dat boekje buitengewoon heftige zaken. Maar om de een of andere reden kregen die in de media geen enkele aandacht. Het leek wel of die media helemaal in bezit waren van grote banken. We kregen ineens een stortvloed aan bankreclame. Kranten kwamen met complete bijlagen over geld en nog meer geld. Er kwamen speciale programma’s over beleggen. Iedereen moest beleggen, aandelen kopen. En vooral ook lenen, lenen. Maar laten we niet moedeloos worden. Er is alle reden om optimistisch te blijven.
Vooral ook op de radio waren sommige reclameblokken bijna helemaal gevuld met reclame van banken, financieringsbureaus en beleggingsadviseurs. Het meest irritant vond ik dan steeds de gepropageerde vanzelfsprekendheid om boten, nieuwe auto’s of nieuwe keukens aan te schaffen, nog verder te reizen, nog zotter te consumeren. En dan moest je lenen bij ABN, ING, RABO of banken met vijf of zelfs nog meer letters. De laatste maanden kwam daar nog eens reclame bij van banken en beleggingsmaatschappijen waar we nog nooit van gehoord hadden.
En dan dat totale gebrek aan respect voor de Nederlandse taal! Bij situatieschetsen van een hoog consumptie- en bestedingsniveau hoorde je dan bijvoorbeeld: "Here today".
En vervolgens de vraag: "Where tomorrow?" Aan de taal te horen volkomen duidelijk: vandaag misschien hier nog op de markt, maar morgen in een shopping mall in Amerika. Ongelofelijk zoals ik van sommige reclames nog steeds over mijn nek kan gaan. Allerlei vloeken en verwensingen gaan er dan door mijn hoofd. Of zelfs regelrechte ‘bedes’ als ‘mijn god laat dit afgelopen zijn’. Maar nee, dan kwam ook nog eens de zogenaamde "pay off", de slotuitsmijter. Hoe krijgen we hier die Amerikaanse taal en toestanden, die cultuur van vandaag lenen en tomorrow not pay back? "Fortis, getting you there"!
Maar sinds een paar dagen vraag ik me af of ik per ongeluk toch bijzondere spreuken of woorden heb gesproken waar uiteindelijk dan toch naar is geluisterd. Want die Fortis’ reclame had toch eigenlijk nog weken door moeten gaan. Maar ineens was het afgelopen. En wie weet is het straks met nog veel meer irritante reclame zomaar ineens over en uit. Ja, er is alle reden om optimistisch te blijven.
Reacties
16 reacties op “Optimistisch blijven”
…………….. oho die leuke zuster weer, brrr het is niet lekker wakker worden na die zware spuiten
is hier nog wat gebeurd?
…………………………………………..
Oei. Komt dat allemaal door wat ik schrijf? Ik stop ermee, ik ben verder buiten vandaag.
ik krijg nu een naald in mijn arm en word vastgebonden op een bed, oho wel een lekkere zuster, en langzaam doezel ik weg………..
Beste Henk,
De Joden moesten het geldverkeer op zich nemen uit straffe vanwege die 30 zilverlingen voor het verraad. En later is dat Joodse volk nog meer vervloek. Een zootje van zo
Ik lees hier nog weer andere 'godsbeelden' waarmee je wat mij betreft inderdaad vandaag nog mag afrekenen. Omtrent dat woekeren met talenten bijvooorbeeld hebben eeuwenlang toch ook echt heel andere interpretaties bestaan. Eeuwenlang mochten christenen geen rente vragen of was dat in elk geval zeer dubieus. Met die visie was de huidige financi
""Want met dat godsbeeld van jou kun je volgens mij maar het beste zo grondig mogelijk afrekenen.""
Je wilt zeggen dat ik als athe
De waarde van luchtkastelen schijnt ook enorm te zijn gekelderd! Nog even en van alles waarvan de waarde met zoveel reclame is opgeklopt wordt de werkelijke waarde weer duidelijk. En zo worden heel andere waarden weer zichtbaar: menselijke kwaliteiten waarvan de koers en geldwaarde nog nooit zijn bepaald, waarden die onze economie nog nooit in geld heeft uitgedrukt. Kortom: optimistisch blijven.
Beste onkundoloog,
Wat heb jij een aparte visie op het begrip 'god'! Goed dat je athe
overigens is die guru een kanguru
en dat is ook een waarheid
een waarheid als een kanguru dus ipv een koe
voor de rest hebben jullie de essentie van die guru's idee wel aardig goed begrepen
ik zal jullie dank overbrengen
ho ho god en liefde zijn hier niet hetzelfde of niet het een volgt uit het ander
er is alleen maar energie
aan de ene kant is er de liefde energie
aan de andere kant is er de energie volgens E=mc2
naar welke kant laat men de balans doorslaan?
er is geen god
je kunt van energieverdichtingen spreken die wat verder in zuiverheid en wijsheid zijn, maar dan houdt het ook op
maak het even zeg, een god die alleen en eenzaam was ooit in zijn eigen ruimte en er maar wat bijgemaakt heeft om zijn/haar/het eenzaamheid te bestrijden
als de schepping slecht als oplossing is voor ene gods zijn eenzaamheid, dan moet het maar weer opgedoekt worden
lijden er dus allerlei wezens als schouwspel ter vermaak van ene god die zijn alleenzaamheid wilde bestrijden door een schepping er bij te nemen?
zeg maak het eventjes, zo gaat dat niet
Je kunt God
Als ik het goed begrijp verdwijnt dus meer en meer de liefde naarmate je meer cashcash, ofwel geld hebt. De door jou niet zo bijzonder gewaardeerde 'garistus' zei dat trouwens ook al: "Je kunt niet God ("is liefde") en het geld tegelijk dienen". Geweldig dus dat die beurs nu zo inzakt.
een groot tilburGs guru heeft ooit een belangrijke formule ontwikkeld
liefde = ruimte x tijd – (E=mc2)*
(E=mc2) staat voor ego=macht/macho/macha x cashcash
geef elkaar ruimte en tijd en onthecht je van een ego wat uit macht en geld en dat soort gedag bestaat, dan is men liefdevol bezig
als men uit de kosmos (ruimte x tijd) de energie bepaald door massa en de lichtsnelheidconstante haalt, houdt men de liefde-energie over; die is direct en hier aanwezig
als je over dit artikel scrollt dan bewegen twee biljetten rechts aan de boom