Geplaatst

Malle economie

Om economische redenen moet die Mall er beslist komen. Maar wat is economie? Het meest absurde mij ooit onderwezen! Professoren moesten alle zeilen bijzetten om mij ervan te overtuigen dat economie meer was dan onzin en baarlijke nonsens. En wat is nu het ergste: nog steeds denk ik dat ik gelijk had.

"De behoeften van de mens zijn oneindig groot", zo diende ik allereerst als een soort grondstelling en onomstreden uitgangspunt te accepteren. "Op een gegeven moment heb je toch genoeg, ben je toch tevreden", zo reageerde ik al meteen bij de eerste les. Nou, je kunt beter keihard vloeken in de kerk, zo merkte ik, dan dit soort opmerkingen maken tijdens een college economie. En ik bleef maar kritische vragen stellen. "Dus als ik wat betreft aardappelen eten van mijn behoeftebevrediging buikpijn en braakneigingen krijg, dan nog is mijn behoefte oneindig?" Ik bleef dat economische uitgangspunt echt kolder vinden en draaide de zaak helemaal om: "Met reclame moet er nu alles aan gedaan worden om de mensen te laten voldoen aan die grondstelling van de economie!"

Met de termen "productie" en "consumptie" werd het natuurlijk nog erger. "De zaak wordt helemaal omgedraaid", zo protesteerde ik. "Wat jullie productie noemen is juist consumptie, het opmaken juist van wat de natuur geproduceerd heeft. Mooie boel zal dat uiteindelijk worden". Nee, tussen mij en economen is het nooit meer goed gekomen. Absurd vond ik ook het idee dat die economie voortdurend moest blijven groeien. Een boom, een plant, een dier, alles in de natuur is ooit uitgegroeid, maar nee, heilige economie, uw groei zal voortduren tot in eeuwigheid amen. Groei-economisch gezien moeten er liefst uit die Mall straks nog weer vele Mall-loten groeien. Maar mij lijkt dat alleen maar nóg onzinniger.

"De voordelen zijn veel groter dan de nadelen", zo werd ons aangaande die Mall ook meteen verteld. Maar dat is alleen maar gebaseerd op de structurele malversaties in die economie. Wat betreft de analyse van kosten en baten is die economie gewoon stekeblind voor alles wat niet in geld wordt uitgedrukt. Je sloopt een park of compleet gemeentebos en dat wordt nergens als schadepost afgetrokken. Je vervangt gemeenschapsbezit door particulier eigendom en nergens zijn dat economische verliezen. Je schaft "gemeente" af ten faveure van "T" of "Moderne Industriestad" en je hebt alleen maar winst. Je vervangt liefde door sex-industrie en de economie is weer geweldig gegroeid. Verwoesting van natuur, landschap en stilte, vervuiling van lucht, water en andere malaise, nooit zie je dat in de economische cijfers terug als verliespost. Integendeel, het leidde tot extra groei in de sectoren ‘milieu’, waterzuivering, klimaatbeheersing et cetera. Vandalisme is uiteindelijk alleen maar extra omzet voor glasschadebedrijven en verdere reparatie- en herstelindustrie. Bij voorbaat ingebouwde slijtage is economisch zeer verantwoord. En mensen met een aanhoudend reclamebombardement deformeren tot consumptiemalloten, dat is geen psychische schade, maar alleen maar economische winst. Nee, als je iets om economische redenen wil doen, dan kun je het beter laten.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

Reacties

16 reacties op “Malle economie”

  1. Bas avatar
    Bas

    Vroeger was dat ook gewoon "milieu". Dit soort dingen gewoon laten.

  2. Nachtburgemeestert avatar
    Nachtburgemeestert

    Ik kan niks anders uitbrengen dan 'Hear, hear', Henk.

  3. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    omdat onderhoud van de natuur geld kost, sloopte de gemeen te tilburG halve wijkparkjes
    dacht ik nu altijd dat de natuur gewoon zichzelf onderhoudt

    die malle mall levert banen op, maar door competitieve economie kost dat elders banen
    1 miljoen autobewegingen welke co2-uitstoot niet meer gecompenseerd wordt het omgekapte bos waar die malle mall komt

    zo ongeveer dus, als ik je goed begrijp?

  4. Lindefonds avatar
    Lindefonds

    H

  5. Paul van Est, (milie avatar
    Paul van Est, (milie

    Ik ben het helemaal met je eens Henk, je lette vroeger al goed op blijkt wel en bent een goed econoom.

  6. bart avatar
    bart

    Mooi voorbeeld is nu ook de autovrije zondag in Tilburg. Een dag gewoon serieus minder autorijden is voor de malle economie niet te organiseren. Wel het zoveelste evenement om de Tilburgers naar de binnenstad te lokken en ditkeer hopenlijk ook het alternatievere publiek te verleiden tot meer consumptie en horecabezoek. Een milieuevenement dat alles bij elkaar het milieu meer kost dan oplevert, dat kan wel in de malle economie.

  7. bart avatar
    bart

    Maar laat deze milieueffectrapportage niemand ervan weerhouden om er 16 september bij te zijn. Er valt dan veel moois te zien en te beluisteren.

  8. Hein van der Schoot avatar
    Hein van der Schoot

    De Amerikaanse droom als nachtmerrie

    De overgrote meerderheid van de rijken in de wereld heeft er alle belang bij dat het huidige economische systeem blijft gehandhaafd. Deze groep die veel macht heeft, wendt haar invloed aan om het nietsontziende kapitalisme zoals dat nu functioneert verder uit te bouwen. Om dit te bereiken worden miljarden gepompt in overdreven reclame die aanzet tot bovenmatige consumptie, worden op TV onzinprogramma's vertoond die op velen een hypnotiserende werking hebben en wordt de middenklasse gepaaid met festijnen en goedkope vliegreizen.

    De ongeremde groei van de economie waarbij de nadruk ligt op materi

  9. Henk avatar
    Henk

    Moet Tilburg nou alw

  10. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    het is op landkaarten ook altijd bijzonder druk in de regio waar tilburG zou liggen
    je ziet daar meerdere keren de contouren van deze stad
    het lukt alleen tilburG om zich meerdere keren op de kaart te laten zetten
    als je vreeman den dikke mag beluisteren zal dat wel te maken hebben met het minderwaardigheidscomplex opgelopen door de textielbaronnen uitgebuite tilburGers

  11. Paul van Est avatar
    Paul van Est

    Zullen we eens aan de slag gaan om eindelijk die ecologische kaart van Tilburg voor elkaar te krijgen?
    Morgen dan, vandaag even niet.

  12. Hein van der Schoot avatar
    Hein van der Schoot

    Malle economie

    Volgens een betrouwbare bron is de skybox van Willem II een broedplaats van vastgoed-jongens en meisjes. Die willen van Tilburg een T-stad maken. Ze schijnen hier druk te netwerken, net zoals overigens in de duurdere restaurants en op de golfbanen in de omgeving. Hoe zo snel mogelijk bij de poen te komen is veelal onderwerp van gesprek.

    Reclamemakers zorgen er vervolgens voor dat de bevolking en de politiek worden misleid; met gladde praatjes en gelikte foto's wordt de publieke opinie gestuurd. Dan heb je nog de ambtenaren. Voor diegenen die 'niet moeilijk doen' ligt een glansrijke carri

  13. jacques willemen avatar
    jacques willemen

    Ben je goed in economie?
    Als je snel werkt, gaat de dag snel voorbij en doe je minder op een dag.
    Als je langzaam werkt, duurt de dag langer, waardoor je meer doet.
    Daarom werk ik zo langzaam.

  14. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    overigens
    nu wordt "De laatste reacties" weer bevuild met oude columns
    jij wil zeker lezers trekken, zoals Aldert daar blij mee was
    zal Tom weer niet blij mee zijn

  15. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    doet me denken aan die tilburGs guru
    Liefde = Ruimte X Tijd – (E=mc2)
    E=mc2 staat voor Ego = macho x cashcash
    geef elkaar ruime en tijd en onthecht van een efgo wat vooral bestaat uit de drang naar macht en veel geld, dan is men liefdevol bezig

  16. henk avatar
    henk

    Het ziet er naar uit dat de krankzinnig doorgegroeide economie eindelijk gaat krimpen. Maar ik zie nog niemand juichend de straat op gaan. Het heugelijke nieuws wordt gepresenteerd als een ramp. Maar het is geen ramp. Kansen weer voor alles wat in de immateri