Geïnspireerd door de plannen voor de grote ‘Shopping Mall’ schreef ik al het sprookje ‘Mallonië’. Maar speciale aandacht waard is ook wat de Tilburgers konden lezen in het Brabants Dagblad. In verband met realisering van de plannen werden daar zelfs de termen "groen" en "duurzaam" gebruikt.
Het meest opvallend rond het gebruik van die term ‘groen’ is nog dat juist met geen woord wordt gerept over ‘groen’ waar het gaat om de geplande locatie en huidige situatie. De krant spreekt daar juist van "voormalig militair complex" en op een bijgeplaatste tekening nog eens met dikke letters "MOB complex". Maar in werkelijkheid gaat het hier juist écht om groen. Op luchtfoto’s en ook op de topografische kaart (zie hierboven) is dit allemaal bos met als militair doel destijds het in het groen verstoppen en verscholen houden van een paar gebouwtjes. Maar nee, niet de bomen en struiken hier dienen we te associëren met "groen", maar de geplande 100.000 vierkante meter winkeloppervlak. Het wordt zogezegd een groene Mall, hoewel zaken in de sfeer van wat we voorheen "groene mal" noemden er juist door worden aangetast. Honderden bomen zullen voor het geplande winkeloppervlak moeten worden gekapt. En dan zal er ook nog eens geparkeerd moeten worden. Op plekken die nu nog groen zijn.
Nog merkwaardiger is in dit verband het gebruik van de term ‘duurzaam’. Met die term werd gewaarschuwd voor een economie die van "productie" spreekt waar in werkelijkheid alleen maar sprake is van consumptie, verbruik van door de natuur geproduceerde grondstoffen. ‘Duurzaam’ sloeg op een economie met een evenwicht weer tussen menselijke consumptie en natuurlijke productie. ‘Duurzaam’ was hét woord waarmee werd duidelijk gemaakt dat je op aarde niet meer kunt consumeren dan de natuur produceert. Met de term ‘duurzaam’ werd duidelijk gemaakt dat nóg meer consumptie op termijn een ecologische onmogelijkheid was. ‘Duurzaam’ betekende minder en zeker niet nog méér consumeren, laat staan daartoe aansporen met nog meer en nog grotere consumptiefuiken. Maar die term ‘duurzaam’ wordt dus nu uiteindelijk zelfs gebruikt in precies de tegenovergestelde context!
Wat ook opvalt is dat in het artikel de zaak op geen enkele manier vanuit een andere kant wordt belicht. Je ziet geen enkel blijk van het principe ‘hoor wederhoor’. Er zullen mensen zich ongetwijfeld nog druk gaan maken over de plannen voor die Mall. Maar er is iets aan de hand dat nog veel ernstiger is dan die Mall-plannen op zich: de manier waarop we voortdurend voor de mal worden gehouden!
Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.
Reacties
7 reacties op “Tilburgse Mall in Brabants Dagblad”
Die malle mall moet 5 miljoen bezoekers gaan trekken, dat zijn minimaal 1 miljoen autobewegingen per jaar van alleen die bezoekers. Daar vervuilende trucks uit de binnenstad worden geweerd, komen die dus bij die malle mall terecht, ook een tiental per dag.
De negatieve milieufactor is dubbel negatief: je sloopt eerst bos dat zuurstof produceert en vervolgens pomp je weer een hoop co2 de lucht in, die niet meer kan worden omgezet in zuurstof want het bos is weg.
Tilburg moet eens voor kwaliteit gaan, in plaats van kwantiteit! Er bestonden toch altijd wel wat vraagtekens over wat nou het
En Henk, zoals jij als goed econoom weet gaat het in de economie niet om het nastreven van welvaart, maar van welzijn. Die mall is juist niet duurzaam volgens mij, maar ik zal er eens een studie op loslaten met welzijn als uitgangspunt en met een duurzame economische en ecologische ontwikkeling voor ogen. Economischer groei en meer banen zijn niet nastrevenswaard: wie wil er nou niet meer vrije tijd?
Welzijn! Breek met de bek niet open. "Welvaart ten koste van welzijn", was in de jaren zestig de uitdrukking. In die betekenis werd het woord "welzijn" toen gebruikt en gelanceerd. Hoe daarna onmiddellijk aan dat woord in de reclame – en ook gewoon overheidsvoorlichting – een totaal andere betekenis werd gegeven is eigenlijk ongelofelijk!
@ Paul
Dat juffie van het CDA, minister van der Hoeven, ziet het anders: zij vindt dat iedereen langer moet gaan werken. Als haar gevraagd wordt waarom, is het antwoord: 'Waarom niet? Je verdient dan ook wat meer'.
Misschien is het wel zo dat niet ieder
Wie niet meer weet wat welzijn is rent zich rot. En de economie vaart daar wel bij.
Hoe meer mensen ongelukkig des te beter voor de economie.