Geplaatst

Oranjesite

Met de finale van het W.K. 2006 in zicht kijken de Oranjesupporters alweer vooruit naar het komende E.K. Want er is altijd weer hoop op oude tijden die zullen herleven. De site wk74finale.nl kan hierbij dienen om er weer eens lekker in te komen.

Half Duitstalig en half Nederlandstalig is ie, de wk74finale-site. Ofschoon sommige stukjes enkel in het Duits te lezen zijn. De meeste artikelen op deze site zijn echter tweetalig. Hebben onze oosterburen er ook nog wat aan. Alhoewel bij hen de animo om een site als deze uit te pluizen wellicht minder zal zijn. Hún Mannschaft strijdt immers nog om de derde plaats. En de vorige keer stonden ze nog in de finale. Want Duitsland zit meestal wel minimaal bij de laatste vier. Dus wat zou je dan moeten zwijmelen over voorbije tijden? "Als ik leef vandaag ben ik tevreden/ Morgen ligt nog zo ver van mijn huis/ En als  ik zwerven ga in lang geleden/ Ben ik als het geluk vandaag komt net niet thuis" zong Toon Hermans al.

Voor ons Nederlanders ligt het anders. De finale lag, zoals de realisten onder ons wel verwacht hadden, ver buiten ons bereik en hoever de mogelijkheden van de Oranjeploeg-in-opbouw in 2008 zullen reiken staat nog te bezien. Dus rest ons vooralsnog het terugblikken in afwachting van betere tijden. Tja, en dan komt natuurlijk telkens weer die finale bovendrijven die in ons collectieve geheugen de finale tegen Argentinië en zelfs de gewonnen EK-finale van 1988 maar blijft overschaduwen. En die alle toernooien waar Oranje nog aan deel zal nemen zal blijven overschaduwen zolang Onze Jongens geen wereldkampioen zullen worden. Het Cruijff-Neeskens-Van Hanegem-Rensenbrink-tijdperk lijkt de eeuwige maatstaf voor de Nederlandse supporters te zijn.

Desalniettemin is het een heel aardige site met uitputtend veel fotomateriaal en informatie over de Nederlandse èn Duitse voetbalhelden van toen. De zogeheten interviews die bij elke spelerskarikatuur worden aangekondigd blijken na het aanklikken van de plaatjes vaak biografische schetsen of overgenomen artikelen te zijn, maar ze zijn er niet minder boeiend om. En dat er tegenover de zeer gedetailleerd weergegeven bijzaken ook enkele slordig weergegeven hoofdzaken staan ("Ik weet het niet zeker, maar ik geloof dat Müller de winnende treffer achter Jongbloed schoot") is eigenlijk alleen maar charmant.

Verder is het ook een site waarop zowel de Duitse voetballiefhebber (voor de aardigheid) als de Nederlandse voetballiefhebber (voor de overcompensatie en de valse hoop) uren zoek kan brengen. En de eeuwige animositeit tussen beide landen is nauwelijks waarneembaar. In de biografie van Gerd Müller, onder Oranjesupporters misschien wel Duitsland’s meest gehate voetballer ooit, is zelfs een klein staaltje van verbroedering te bespeuren. Het betreft een kleine anekdote over de Nederlandse broodvoetballer Koos Waslander, die met Müller ooit samen speelde bij de Amerikaanse Ford Lauderdale Strikers: "Waslander was een geboren Rotterdammer en had veel last van heimwee. In deze periode leerde hij Müller kennen als een sympathieke en bescheiden man."