"Waar de naam vandaan komt weet ik niet. Ik vond dit in een oud schrift van mij." aldus Marie-France op smulweb.nl over het recept ‘Worst van Driessen’.
Ongetwijfeld heeft Marie-France het ooit overgeschreven uit het Bezuinigingskookboek van Marjan Berk en Jeroen Krabbé. En dat stamt alweer uit begin jaren tachtig dus dan wil een trivialiteit als het noteren van een recept wel eens uit je geheugen verdwijnen.
Zelf weet ik sinds kort pas van het bestaan van Worst van Driessen. Ik vond het in ‘Het eenvoudige kookboek’, welke een herziene en uitgebreide druk van het bezuinigingskookboek is. Het lag voor 2,50 bij de Tilburgse V en D in de ramsj. En daar de dagelijkse bereiding der maaltijd algauw een sleur wordt, zijn alle hulpmiddelen welkom. Dus ook kookboeken. Die je vervolgens maar zelden hanteert.
Twee recepten uit deze tachtiger jaren-bestseller heb ik inmiddels geprobeerd: armeluisschotel en worst van Driessen. Over armeluisschotel kan ik kort zijn: een aardappelschotel met een grondsmaak. Worst van Driessen is een heel wat intrigerender verhaal.
Volgens het kookboek was Driessen een alleenstaande man die vanaf zijn veertigste op een bejaardenflat woonde en vanaf zijn vijfenzestigste op een vrijgezellenflat. Of hij een connectie van Marjan Berk of van Jeroen Krabbé was valt niet uit het verhaal op te maken. Driessen vergastte zijn vrienden en kennissen vaak op etentjes bij hem thuis, waarbij hij ze allerlei zelfbedachte gerechten voorschotelde. Zijn meest befaamde bedenksel was Worst van Driessen.
Heel bijzonder hoe zo’n man via een recept voortleeft. Want daar het kookboek uit 1980 stamt en daar er dan al in de voltooid verleden tijd over hem gesproken wordt, mogen wij genoegzaam aannemen dat de heer Driessen allang niet meer onder ons is. En dat zo’n recept vervolgens schriftelijk of mondeling overgeleverd wordt zonder dat iemand nog weet waar het eigenlijk vandaan komt is helemaal de ultieme mythe. Via smulweb wacht Driessen en zijn worst wellicht eeuwige roem. Alhoewel het recept slechts 69 keer bekeken is. Maar ach, als een procent het probeert gaat de overlevering weer wat verder.
Worst van Driessen heeft op mij in elk geval een onuitwisbare indruk achtergelaten. Want ik heb het ook geprobeerd. Een hoop gedoe met een braadworst, uien, ananas, nootmuskaat, worcestersaus, ontbijtkoek en nog een handvol ingrediënten meer. De bereiding duurt meer dan een uur en leidt tot een braadworst die gewoon hetzelfde smaakt als andere braadworsten met een zoetig prutje.
De mythe rond Driessen is dus interessanter dan het eindresultaat. Maar het eindresultaat versterkt de mythe ook weer. Want vraag me niet wat ik eergisteren at. Maar de dag dat ik Worst van Driessen bereidde zal mij eeuwig bijblijven. Worst van Driessen is de postume compensatie van een anoniem aards bestaan.
Reacties
Eén reactie op “Worst van Driessen”
Als gelukkige bezitter van Het Eenvoudige Kookboek ken ik de Worst van Driessen en vind het een lekker recept. Heeft u het boek ook, probeer dan eens Jasper's Pasta of Paprika Duval, heerlijk allebei.