Geplaatst

Rode draad

Testmoe als ik van de afgelopen weken was heb ik gisteren niet meegedaan aan de Nationale Citotoets. Toch heb ik wel gekeken. Voor de presentator.

Joost Prinsen. Door wiens leven loopt hij nu niet als een rode draad? Alleen zijn voortdurende aanwezigheid in je kindertijd maakt al dat je hem als ‘eigen’ beschouwt. 

Joost Prinsen roept herinneringen op die oneindig veel meer behelzen dan de Stratemakeropzeeshow. Joost Prinsen die in ‘Het wassende water’ als hondsdolle boerenknecht schuimbekkend het water in loopt en zijn baas razend en tierend toespreekt. De hele verdere serie viel haast in het niet bij deze scène. Joost Prinsen die in ‘J.J. de Bom’ de ongewenste stiefvader met de hagedissenkop speelt. De passage waarin hij toekomstige stiefzoon Aart Staartjes op zijn slaapkamer bezoekt is van een zeldzaam beklemmende hilariteit. Zittend op het randje van Aart´s bed spreekt hij hem toe, terwijl hij steeds verder naar voren buigt en Aart Staartjes hem beurtelings angstig en bemoedigend toeknikt. Joost Prinsen die in onvervalst Bosch dialect een meesterlijke monoloog van Maria Goos vertolkt over een ongelukkig getrouwde man wiens vrouw nooit meer tegen hem wil praten. Joost Prinsen die te gast is bij Ischa Meijer, de gevreesde interviewer binnen de kortste keren helemaal klem lult en bijna heel het interview overneemt. Joost Prinsen met Dora van der Groen in een krankzinnig hoorspel genaamd ‘Alle hanen heten Theo’. Ik mag mij gelukkig prijzen dat ik ooit de tegenwoordigheid van geest heb gehad om het op te nemen.

Joost Prinsen heeft ons veel geschonken; zijn carrière loopt parallel met de levens van vele dertigers en veertigers. Hij is een constante factor in menig woelig leven. Een uitzending van ‘Het mes op tafel’ of een sketch in ‘Klokhuis’ voelt bijna als thuiskomen.

Wie na een drukke of anderszins trubbelige dag even wil thuiskomen kan daarom altijd op het Joost Prinsen-web terecht. Een ietwat obscure fansite die niet eens het gangbare www.nl-adres  heeft, maar wie er eenmaal op stuit slaat hem meteen bij z’n favorieten op. Interviews met Joost Prinsen, biografie, discografie en vooral zeer zeldzame geluidsbestandjes. Zomaar te downloaden. Zo heb je het dag en nacht ter beschikking, dat nijpende oh zo vertrouwde stemgeluid. Waar hij ook zo ondefinieerbaar mooi mee kan zingen. Een baken voor eenieder die aan Klokhuis en Mes op tafel niet genoeg heeft. 24 uur per dag beschikbaar.