Geplaatst

Het grote Feest

“Zalige dranken, goddelijke spijzen, hemelse gerechten”, zo meldde hertog Altissimus aan burgemeester Zuidpens van het dorpje Grutbil. “Allemaal gratis. Het hele dorp is uitgenodigd. Verkondig het aan alle burgers. Er zal prachtige muziek zijn en hemelbedden superzachte en ook herderinnetjes bij nachte. En vrije toegang voor iedereen tot de paradijselijke velden en grazige weiden, de betoverende bronbossen, de verkwikkende bergbeken, de boom van het Eeuwige Leven.
Komt allen tezamen op mijn landgoed”.
Uitgesloten leek het dat de dorpelingen deze uitnodiging en blijde boodschap niet te horen zou krijgen. Maar er ging toen toch iets mis met de communicatie.

“Verzamelt u geen dure, vergankelijke schatten, maar geniet van de gratis, onvergankelijke schatten op het hertogelijk landgoed”, zo had Altissimus in een speciaal persbericht laten weten. Maar het geschiedde in die donkere dagen dat zich in het dorp duistere zaakjes afspeelden. Niemand kreeg iets te horen over de schatten die de hertog gratis uitdeelde. Onder de naam ‘Schatnieuws’ werd huis aan huis een blad verspreid waarin de bevolking over niets anders las dan ‘schatten’ die duur betaald moesten worden. “Gratis eten en drinken?”, spotte directeur Breedbeurs vol minachting. “Stel je voor, de plaatselijke economie zou volledig instorten. Waar blijven we als niet het geld hier op de toonbank wordt neergeteld. Iedereen naar het dorpsplein, naar het ‘Alikruikje’, het ‘Binnenvettertje’ en de andere kroegen en restaurants. En aan mij het grote reclamegeld”.

“Stoppen, dit kan zo echt niet”, riep  toen kleine Hansje, een slim jongetje dat de grote reclameomkoping meteen door had. “Schatnieuws is door landelijke rechters veroordeeld. ‘Reclame in de vorm van nieuws mag niet zeiden de rechters. ‘Reclame moet als reclame herkenbaar zijn’. Schatnieuws moet stoppen met zijn praktijken.
We krijgen het echte nieuws niet meer te horen.”
Maar de commerciële belangen waren zo groot dat dit grote nieuws en gigantische dorpsbedrog niet eens bekend werd gemaakt. De reclamepraktijken gingen gewoon door. Hansje schreef daarop een brief naar burgemeester Zuidpens, maar die veegde daar gewoon zijn achterwerk mee af. Met een groot dossier onder zijn armen stapte het mannetje toen naar de kritische journalist Bor Westerwoud van het dagelijks verschijnende blad ‘Belangrijke Dingen’. Deze journalist had tot dan toe altijd trouw geschreven over geschiedenis, heemkunde en het landgoed van hertog Altissimus. Maar ook bij ‘Belangrijke Dingen’ was het reclamegeld belangrijker geworden dan het eigenlijke nieuws. In de nieuwe plaatselijke rubriek ‘Grutbil Plus’ werd zodoende het plaatselijke nieuws vervangen door alleen nog maar betaalde reclame en promotie. Ja, journalist Bor Westerwoud schreef voortaan alleen nog maar over kroegen en bezopen aanverwante aangelegenheden. “Wat een corruptie”, riep kleine Hansje, “Belangrijke Dingen? Bezopen Dingen! Bier- en Drankreclame, Bespottelijk en Doortrapt, Bagger en Dorpsroddels, Barbaarse Doofpot”. Nee, het was niet moeilijk om iedereen te doen geloven dat Hansje gewoon gek was. Journalist Westerwoud daarentegen werd onderscheiden met het erepredicaat “Typisch Grutbils”.
“Dat is nou ook te zot”, schamperde nog verslaggever Hobbema, maar die kreeg toen prompt de volle laag van gezaghebbend reporter Aldi Heraldi van de plaatselijke ‘Koekoek’. “Het enige blad nog van formaat”, zo had de redactie van dit blad zich steeds op de borst geklopt. Maar zelfs het formaat van het blad werd nu aangepast aan de wensen van de adverteerders. Om maar te zwijgen over het nakoekoeken van hun reclameboodschappen. Nee, ook in ‘De Koekoek’ geen woord over het grote feest op het landgoed van hertog Altissimus.

En zo begon het grote feest zonder dat ook maar iemand kwam opdagen.
Nergens was ook maar iets bekend gemaakt. Niemand die iets wist. In een laatste wanhoopspoging echter liet Altissimus een uitnodiging nog plaatsen op een hele kleine, onbeduidende website over Grutbil. En zowaar, zijn uitnodiging werd daar geplaatst Al kwam zijn boodschap als groot nieuws en nieuw bericht meteen op de tweede plaats onder een oproep tot geld neertellen in de kroegen, hij stond er.
En al werd de uitnodiging prompt verder nog weggedrukt door nieuws over de nachttrein ten behoeve van de daarboven genoemde ‘Bierdrinkers bij nachte’ het echte schatnieuws werd zo dan toch bekend gemaakt. En heel veel mensen lazen zo toch nog hoe hen een echt feest werd toegewenst en hoe ze werden uitgenodigd om te genieten van eeuwige, onvergankelijke schatten op het landgoed van hertog Altissimus.

Reacties

7 reacties op “Het grote Feest”

  1. Hans van Zeeland avatar

    Tsja, Yves de Boer is een VVD-gedeputeerde – dan komt het goed, natuurlijk.
     
    (Vraagje van huishoudelijke aard: is het wenselijk als bloggers hier hun 'Breaking news' plempen? Of maakt dat een site als deze al snel onleesbaar? Ik vrees het laatste. ;-))

  2. Hans van Zeeland avatar

    Euh… mijn reactie was bedoeld onder 'Breaking News' van Tine van de Weyer te komen. Hier slaat ze helemaal nergens op…

  3. Hans van Zeeland avatar

    Wie zoekt naar de inbreng 'Breaking News' van Tine – die heeft Tine om haar moverende redenen weggehaald. Het ging over het dankzij VVD-gedeputeerde De Boer in stand blijvende OV-NachtNet.

  4. Tine van de Weyer avatar
    Tine van de Weyer

    Het ging over de voortzetting van Nachtnet dankzij de unaniem door Provinciale Staten gesteunde motie van PvdA en enkele andere partijen in november die het heftig tegenstribblende College van GS (De Boer) moest uitvoeren. Al ruim een half jaar knipperlichtend Nachtnet: ja, doorgaa zeggen Prov. Staten,nee zegt GS, ja zegt PS, nee probeert GS nog een keer en dan moeten ze uiteindelijk toch door de bocht……..

  5. Hans van Zeeland avatar

    @Tine:
    Jaja, dat zou ik nou ook zeggen… 😉

  6. Ruevert: voor oom To avatar
    Ruevert: voor oom To

    Gaan we weer, drie keer geprobeerd bij Tine een genuanceerde reactie te plaatsen "een nieuw jaar.."Lukt het toch niet??
    Dus maar via het grote feest.  

    Tja Tine,
    als je inhoudelijk ingaat op de reacties, ontstaat er een dialoog en wederzijdse empathie. Op dat moment worden de reacties, die vragen om uitleg, vanzelf minder scherp. Jij dwingt de respondenten tot hardere woorden omdat zij al dan niet bevredigende inhoudelijke antwoorden willen lezen.

  7. henk avatar
    henk

    In het stukje leest u aan het slot: "En al werd de uitnodiging prompt verder nog weggedrukt door nieuws over de nachttrein ten behoeve van de daarboven genoemde ‘Bierdrinkers bij nachte’." Dat was bedoeld als link en paralel naar deze website. Maar helaas lijkt dat nu nergens meer op te slaan: de beide bedoelde stukjes werden hier later weer van de website gehaald.