Maand: november 2010
-
Dautzenberg dist Grunberg
A.H.J. Dautzenberg interviewde voor de VPRO gids Arnon Grunberg. Het stuk dat volgde (coververhaal) is een mengeling van feit en fictie. Is dat leuk? Kan dat eigenlijk wel? Deze vragen kwamen aan bod tijdens een radio gesprek tussen Arnon Grunberg en Wim Noordhoek. Lees de transcriptie van het gesprek, en bekijk de relevante links.
-
Eenzame boeken (4)
In Karel van het Reves ‘Geschiedenis van de Russische Literatuur’ komt één Tilburgse schrijver voor: Mr. A. Roothaert. Elders zegt Van het Reve: die naam vond ik zo mooi… Ik dacht eerst dat het een pseudoniem was. Iemand anders die zich vaak positief uitlaat over Roothaert is Willem Elsschot. Anton Roothaert is ‘onze’ grootste schrijver.…
-
Liefdesgedicht
Liefdesgedicht Je bent als dauw op lover lommer onder beuken de logge dook over heide dampend bed de doom van bodemloos verblijen Als lammeren langs de dromer paarden in het waardland laagtij aan de gorzen strandlopertjes en opgaan in de golven Licht dat speelt in stras kobalt in glas ivoren lavoren biggels in de…
-
Poëtische wandeling door Tilburg
[dciframe]http://player.vimeo.com/video/17119587?portrait=0,540,308[/dciframe] Een paar jaar geleden maakte ik met Frank van Pamelen (in opdracht van de bibliotheek) deze film (12 minuten) voor de kinderen van de basischolen in Tilburg.
-
Het debat in Tilburg en op TilburgZ
“Podium voor debat” heet het hier. Maar onder een stukje waar gisteren nog werd herinnerd aan onbeantwoorde vragen en bijgevolg uitblijvend debat werd vannacht de reactieknop juist dichtgedraaid. En die discussiebeëindiging prompt na een buitengewoon discutabele politieke reactie waarmee alleen maar nog duidelijker elke communicatie en elke discussie werd afgekapt en uit de weg gegaan.…
-
Kanjers
Er was een tijd dat ze elke maand wel een keer in mijn blikveld opdook: de stijlvolle, slanke dame, bijrijdster in een lijkwagen. Met een stemmig bleek gezicht, een serene uitdrukking en een mooi, klassiek hoofd dook ze de eerste keer op in mijn achteruitkijkspiegel, op de Bredaseweg. Wie zou ze zijn? Nog voor de…
-
Hij bleek bananenbier uit een halve kokosnoot te drinken
De nieuwe burgervader werd tijdens zijn (gezellige) inauguratie uitgenodigd om regelmatig naar Café het Buitenbeentje te komen om daar te horen wat het volk zoal bezig houdt. Onze kersverse burgemeester ging er gretig op in. Hij verzekerde zijn toehoorders “regelmatig het eurrr the luister te zullen leggen bij Café het Boterbeetje”. We voelden geen nattigheid.…
-
Boek schetst geschiedenis honderd jaar jazz in Tilburg
Hoe is het mogelijk dat in een provinciestad als Tilburg, ver van metropolen als Amsterdam en Brussel, honderd jaar geleden al jazz was geboren? Deze en andere vragen waren drijfveren voor Henk van Belkom en Rinus van der Heijden, om een boek uit te brengen over de geboorte van de jazz en verdere muzikale ontwikkelingen…
-
Holland Halfland
In ‘s-Hertogenbosch kent men geen Stadsdichter, maar een Stadschroniqueur; Eric Alink. Eric schreef speciaal voor ‘Nederland schreeuwt om cultuur’ een tekst. In Den Bosch werd deze voorgedragen door acteur/presentator Frank Lammers.
-
Tilburg
Tilburg Het is een lelijk eendje dat maar geen zwaan wil worden, een koning zonder kleren, een zandhoop zonder horizon. Het is een paardenbloem die graag een roos zou zijn, een forse pad die vraagt om niet vertrapt te worden. Tilburg, je trapt er tegen en het mauwt. (dank aan Gerrit Achterberg)