Geplaatst

Memorial Lijnsheike

Naar aanleiding van een eerder stukje op TilburgZ ben ik deze week op zoek gegaan naar eventuele restanten van de Lijnsheike Memorial, een kunstwerk dat met medewerking van krakers rond de Diamantkruising, als een soort aarden wal was opgeworpen. Uit protest tegen de vergaande sloop van t oude lint Lijnsheike en de huisjes in Groeseind in de jaren zestig, zeventig. Maar van dat project was niets meer te vinden, hooguit wat heuveltjes.

Waar ooit een boerderij aan het Lijnsheike 84 stond, ligt nu het Bruckner- of Van Weberpark achter de sporthal Drieburcht. Wat wel bewaard is gebleven, is een rijtje lindebomen dat ooit voor de boerderij stond (schuin tegenover verzorgingstehuis de Heikant). Niet zo moeilijk te vinden, als je gericht zoekt. Maar voor passanten is het niet te herkennen als ‘relict’. Geen bordje, geen fotootje van vroeger. Niks.

Terwijl overal in de (binnen)stad de historie middels kijkers in beeld wordt gebracht, zijn de Heikant en het Lijnsheike blijkbaar nog steeds taboe. Reden om daar met de herinrichting van het parkje in Tilburg-Noord eens extra aandacht voor te vragen. Gaan we doen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

12 reacties op “Memorial Lijnsheike”

  1. chris avatar
    chris

    Is het wel verstandig om hierover te schrijven? Straks verdwijnen ze 's nachts nog in de vuurkorf!!?

  2. hein van der schoot avatar
    hein van der schoot

    Arjen, Het von Weberpark dat je in je stukje noemt gaat op de schop. Uitgerekend in dit 3 hectaren grote park dat in de jaren zeventig werd aangelegd en waar toen bijzondere mammoetbomen zijn aangeplant (een natuurlijke toren) moeten nu zonodig een woontoren en appartementencomplex verrijzen.
    Over de kijkers in de binnenstad: die brengen de grote veranderingen die daar plaatsvonden nadrukkelijk juist niet in beeld. Dit 'cadeautje' van de Universiteit van Tilburg heeft vooral als doel een 'T visie' op stadsontwikkeling te promoten.

  3. hein van der schoot avatar
    hein van der schoot

    @arjen
    Onlangs kreeg ik een brief te zien die een binnenstadbewoner onlangs heeft ontvangen van de gemeente als antwoord op vragen over het groenbeleid hier ter plaatse. In die brief van de gemeente staat, letterlijk geciteerd, dat in Tilburg 'openbaar groen niet hoog op de politieke agenda staat'.
    Dat wist ik natuurlijk al lang, maar ik had niet gedacht dat men er zo open voor uit zou komen.

  4. henk avatar
    henk

    Het nu "Von Weberpark" genoemde park heette eigenlijk Brucknerpark. Die naamsverandering ineens was een reclametruc om niet meteen te laten doordringen dat er bouwplannen werden ontwikkeld voor het prominente Brucknerpark. Waarom die reclamestrategie honoreren door nu zelf ook die naam "Von Weberpark" te gebruiken?

    En kunnen die plannen voor appartementen op prominente groenplekken, zoals Bokhamer en Brucknerpark, niet alsnog worden afgeblazen? Er staan toch al overal in de stad al appartementen leeg? Er is toch al een appartementenoverschot?

  5. repelsteeltje avatar
    repelsteeltje

    Zo goed als een heel gebouw, een blok vol appartementen in de Bisschop Zwijssenstraat staat al maanden leeg….(op 2 na!)!
    De buurt heeft dwars gelegen vanaf de eerste tekening, de kopers stonden niet te dringen vanwege de rare indeling van de leef en slaap ruimte, dus toen ging men maar bouwen voor de verhuur!
    Dat kan dus allemaal in Tilburg omdat de onderzoeken van jaren geleden aangaven dat er vraag naar appartementen was. Er werd geen rekening gehouden met het feit als er 5 jaar of meer voorbij gaat met het volgen van procedures de vraag EN het aanbod inmiddels anders geworden zijn….en jammer genoeg het inkomen van burgers ook!
    Wie gaat op die lokatie wonen tegen zo'n hoge huurprijs? Bijna niemand dus….

  6. henk avatar
    henk

    En op die plek had Tilburg dus nog in de binnenstad een boerderij!! Zo typerend en karakteristiek nog voor Tilburg en de onstaansgeschiedenis van deze stad! En achter die boerderij nog een prachtige, oude notenboom. Maar ja, in het plaatje T had dat allemaal niets meer met Tilburg te maken.

  7. hein van der schoot avatar
    hein van der schoot

    @arjen
    Nog iets over de brief van de gemeente naar aanleiding van vragen van een Tilburger over het groenbeleid.

    De vragen gingen onder meer over de gekapte bomen voor de grote AH en voor het Fraterhuis. De gemeente wijst er vervolgens in haar reactie op dat dit 'projectmatig gekapte bomen' zijn, maar dat aanvragen voor kapvergunningen altijd worden gepubliceerd in de Tilburgse Koerier en stelt dan: 'dat iedere burger van de gemeente inspraak heeft om bezwaar aan te tekenen'. Door het zo te formuleren wordt de indruk gewekt dat je als burger altijd een kapvergunning kunt aanvechten, maar in de praktijk is gebleken dat de zaak juridisch zo in elkaar is gestoken dat je in verreweg de meeste gevallen helemaal niet wordt erkend als 'belanghebbende'. Belanghebbende ben je alleen als je vanuit je huis direct zicht hebt op een boom. Zo worden er in Tilburg dus telkens bomen gekapt en intussen wordt ook nog de schijn gewekt dat hier goed geregeld zou zijn.

  8. arjen avatar
    arjen

    Henk en Hein. We hebben altijd al onze bedenkingen over die zogenaamde noodzaak om het Wagnerplein en omgeving zo omvangrijk op de schop te nemen. Daar is het pas nog over gegaan in de commissie maatschappij.
    Voorlopig ben ik hier het enige raadslid die aandacht vraagt voor een waardevol stuk groen. Als iemand eens een anti_T geluid brengt, moet je dat ook kunnen waarderen. Verder zou ik, als ik jullie was, eens serieus overwegen of jullie anti-T en antireclamecampagne wel aankomt in de stad. Misschien zelf eens een cursus marketing volgen?

  9. henk avatar
    henk

    Een cursus marketing volgen? Zou de mate waarin ons onbetaalde geluid doordringt niet meer te maken hebben met het feit dat er miljoenen aan reclamegeld worden ge

  10. arjen avatar
    arjen

    Op dit moment Henk is relevant dat jouw 'netwerken' rammelen: die miljoenen aan campagnes worden uitgegeven (of indirect gestuurd) door politieke partijen die straks verantwoordelijk zijn voor de consumptietempel bij uitstek: de shopping mall. Die partijen moet je hier met name noemen.
    Want inderdaad: projectontwikkelaars hebben veel meer miljoenen te besteden voor campagnes dan politieke fracties waarvan bijvoorbeeld alleen de wethouder een trekhaak heeft om zijn campagne-caravan mee te zeulen.

  11. arjen avatar
    arjen

    @henk

    Schiet me nog iets te binnen: tijdens de herdenkigsbijeenkomst voor de gekapte esdoorn op de Vijfsprong, plakten vertegenwoordigers van een hier niet genoemde overkappende duurzaamheidsorganisatie een postertje op een boom waarop een hele vette T stond. "Daar kregen we subsidie voor……….

  12. hein van der schoot avatar
    hein van der schoot

    @arjen
    Aan mij is verteld dat de gemeente die postertjes waarop de esdoorn staat, heeft gedrukt op voorwaarde dat er een T op zou komen. Dat de T zo prominent in beeld zou worden gebracht, op een manier zelfs dat in visueel opzicht het totaal beeld van de poster wordt afgebroken, was niet afgesproken.
    Intussen heeft de gemeente op handige wijze de indruk weten te wekken dat het commerci