Geplaatst

Lindeaap

Ik was vandaag op de Heuvel bij het verwijderen van de huidige lindeboom.
Deze boom heeft geen genetische verwantschap met de oude Linde en wordt binnenkort vervangen door geënte, tot forse bomen uitgegroeide stekken daarvan. Maar belangrijker dan de genetische verwantschap is natuurlijk dat de betekenis van die boom weer duidelijk wordt, dat het verhaal van de Lindeboom weer verteld wordt. Dus probeerde de gemeente deze gelegenheid publicitair op een bijzondere manier te benutten.

Ze hadden voor mij zelfs een enorme verrassing bedacht. Tegen de stam van de boom was een ladder gezet. Speciaal voor mij! Om het mij makkelijker te maken om in de boom te klimmen. In elk geval was dat de bedoeling, ja, het was kennelijk door mij al beloofd.
"Maar dat hadden we afgesproken hè", zei Jan Hamming zelfs een beetje verontwaardigd en beschuldigend voor de camera’s, toen ik met beide benen op de grond bleef staan.

Tja, sorry, nogmaals naar de gemeente en speciaal naar de wethouder mijn excuses. Het spijt me, maar ik had die afspraak echt niet begrepen. En dat is natuurlijk heel jammer, want nu overviel het me, wist ik ook niet wat de bedoeling was om mij voor Lindeaap te laten spelen. Zo heb ik dus een door de gemeente geboden kans laten liggen, aandacht voor de Linde aan mijn neus voorbij laten gaan, Jan Hamming misschien wel in tranen achtergelaten.

Hopelijk kan de wethouder mijn houding toch een beetje begrijpen. Kijk, ik ben op de Heuvel al eens in een boom geklommen. Met dat uiterste aandachtsmiddel hoopte ik nog in de publiciteit te krijgen dat die boom absoluut niet dood was of dood zou gaan, dat die boom zich van binnen juist helemaal aan het regenereren was, dat die boom zijn betekenis als symbool van het eeuwige leven juist helemaal aan het waarmaken was; en dat die boom ook verder veel en veel meer betekenis had dan je uit de berichtgeving toen kon opmaken.

Maar het enige wat in de publiciteit kwam was mijn aandachtsmiddel op zich, het simpele feit dat ik in die boom klom. Zelfs bij het uitkomen van mijn boek over de Linde was dat kennelijk belangrijker om nog eens te melden dan de inhoud van mijn boek en de gepubliceerde resultaten van jarenlang archiefonderzoek. Tot op de dag van vandaag is in Tilburg nog nooit in de publiciteit gekomen waaróm bepaalde mensen toen in die boom klommen. Tja, en om dan op de Heuvel nog weer eens opnieuw in een boom te klimmen…

Maar beste Jan, ik beloof je, dat ik in apenpak zelfs door de takken van de nieuwe Lindeboom zal zwieren als in Tilburg de T-campagne stopt, de nadruk van de ‘T’ weer teruggaat naar het betekenisvolle ‘Til’ en aan alle Tilburgers de T- en Industriestadcorruptie wordt uitgelegd en de ware geschiedenis en betekenis weer wordt verteld van hun tilia/lindeboom .

Reacties

11 reacties op “Lindeaap”

  1. henk avatar
    henk

    De Linde stond midden in TILburg. Daarom heb ik wijkkranten daar nooit speciaal voor benaderd. Maar Arjen, je hoort nog van mij.

    Interessant dat ook Jan Hamming kennelijk in is voor een "flinke aandacht-stoot". Maar hoe ziet hij dat? Hoe bijvoorbeeld wil hij duidelijk maken dat de boom alles behalve "doder dan dood" was, zoals burgemeeste Brokx destijds verklaarde? Hoe wil hij duidelijk maken dat de boom niet met een zogenaamd "infuus" kunstmatig nog in leven werd gehouden, maar werd gewurgd (en zelfs d

  2. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    dat recept heeft de gemeente tilburG ooit weggegooid met het slopen van de originele lindeboom en de verdere verkrachting van de Heuvel

  3. arjen avatar
    arjen

    @ HEnk
    Als iemand het recept heeeft om in de media de Lindeboom weer serieus en eerlijk in de aandacht te krijgen, voor de draad ermee, want Tilburg heeft dat recept de komende tijd heel hard nodig.

    okay dan Henk, bij mij mag je freqent in de krant publiceren over de Lindeboom. Ik kan me niet heugen ooit een stukkie van je gekregen te hebben.

  4. arjen avatar
    arjen

    Ik heb overigens van Jan Hamming begrepen dat die best 'in' is voor een flinke aandacht-stoot voor de linde, bij de oplevering van het heringerichte Heuvelplein! Doe daar dan je voordeel mee en klim in die uitnodigende ladder!

  5. henk avatar
    henk

    Bij Theo Ilburg sprak iemand van "gemiste kans". Mijn reactie daarop ook hier nog maar even:

    Gemiste kans? In de huidige mediaomstandigheden? Misschien was er een foto in de krant gekomen met mij zonder enige zinnige reden in de boom. Maar had dat dan in de media meer aandacht opgeleverd voor geschiedenis, betekenis en overlevingsmirakel van de Tilburgse Vrijheidsboom, Oranjeboom, Gerechtsboom, Levensboom? Hoe had je je dat voorgesteld? Het is tot dusver zelfs niet gelukt met een dik boek, nog vier kleinere boekjes, diverse andere verhalen en publicaties, liedjes, gedichten, drie op de Heuvel geplaatse Lindemonumenten, lezingen, tentoonstellingen, een galerij met foto's op de hekken rond de bouwput destijds enzovoort. En tot op de dag van vandaag hebben we rond de Lindeboom nog steeds dezelfde mediastrategie: de boom vooral in figuurlijke zin omlaag halen, de eeuwenoude betekenissen volledig verzwijgen, de eeuwenoude geschiedenis verzwijgen en vooral ook blijven zwijgen over de recente corruptie en mediamanipulatie. Als iemand het recept heeeft om in de media de Lindeboom weer serieus en eerlijk in de aandacht te krijgen, voor de draad ermee, want Tilburg heeft dat recept de komende tijd heel hard nodig.

  6. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    maar goed dat je het niet gedaan hebt
    je zou uitglijden van een tak
    d

  7. arjen avatar
    arjen

    Natuurlijk Henk. Dan zouden alle omstanders en lezers van de krant gedacht en gesproken hebben: "H

  8. henk avatar
    henk

    Had ik in die boom moeten klimmen? Had dan het verhaal van de Linde meer aandacht gekregen?

  9. henk avatar
    henk

    Een broodje aap verhaal is een verhaal dat volledig verzonnen is. Ik kan het achteraf inderdaad nog nauwelijks geloven, maar dit is toch echt gebeurd. Ze zaten met fototoestellen en camera's te wachten tot ik in de boom zou klimmen.

  10. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    beslist een broodje aap verhaal;=)

  11. arjen avatar
    arjen

    @Henk
    Zo heb ik dus een door de gemeente geboden kans laten liggen, aandacht voor de Linde aan mijn neus voorbij laten gaan,

    Ja, inderdaad een gemiste kans. Nu heeft Henk het verhaal rond weghalen van de linde op de Heuvel verengd tot een technische ingreep. Je timing is niet best Henk.