Geplaatst

Optimistisch blijven

Begin jaren ’90 schreef ik een boekje getiteld ‘Is geld nog geldig?’ Daarin werd de vraag gesteld of je geld nog wel met goed fatsoen kon beschouwen als wettig betaalmiddel. Naar mijn idee behandelde dat boekje buitengewoon heftige zaken. Maar om de een of andere reden kregen die in de media geen enkele aandacht. Het leek wel of die media helemaal in bezit waren van grote banken. We kregen ineens een stortvloed aan bankreclame. Kranten kwamen met complete bijlagen over geld en nog meer geld. Er kwamen speciale programma’s over beleggen. Iedereen moest beleggen, aandelen kopen. En vooral ook lenen, lenen. Maar laten we niet moedeloos worden. Er is alle reden om optimistisch te blijven.

Vooral ook op de radio waren sommige reclameblokken bijna helemaal gevuld met reclame van banken, financieringsbureaus en beleggingsadviseurs. Het meest irritant vond ik dan steeds de gepropageerde vanzelfsprekendheid om boten, nieuwe auto’s of nieuwe keukens aan te schaffen, nog verder te reizen, nog zotter te consumeren. En dan moest je lenen bij ABN, ING, RABO of banken met vijf of zelfs nog meer letters. De laatste maanden kwam daar nog eens reclame bij van banken en beleggingsmaatschappijen waar we nog nooit van gehoord hadden.

En dan dat totale gebrek aan respect voor de Nederlandse taal! Bij situatieschetsen van een hoog consumptie- en bestedingsniveau hoorde je dan bijvoorbeeld: "Here today".
En vervolgens de vraag: "Where tomorrow?" Aan de taal te horen volkomen duidelijk: vandaag misschien hier nog op de markt, maar morgen in een shopping mall in Amerika. Ongelofelijk zoals ik van sommige reclames nog steeds over mijn nek kan gaan. Allerlei vloeken en verwensingen gaan er dan door mijn hoofd. Of zelfs regelrechte ‘bedes’ als ‘mijn god laat dit afgelopen zijn’. Maar nee, dan kwam ook nog eens de zogenaamde "pay off", de slotuitsmijter. Hoe krijgen we hier die Amerikaanse taal en toestanden, die cultuur van vandaag lenen en tomorrow not pay back? "Fortis, getting you there"!

Maar sinds een paar dagen vraag ik me af of ik per ongeluk toch bijzondere spreuken of woorden heb gesproken waar uiteindelijk dan toch naar is geluisterd. Want die Fortis’ reclame had toch eigenlijk nog weken door moeten gaan. Maar ineens was het afgelopen. En wie weet is het straks met nog veel meer irritante reclame zomaar ineens over en uit. Ja, er is alle reden om optimistisch te blijven.

Reacties

16 reacties op “Optimistisch blijven”

  1. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    …………….. oho die leuke zuster weer, brrr het is niet lekker wakker worden na die zware spuiten
    is hier nog wat gebeurd?

  2. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    …………………………………………..

  3. henk avatar
    henk

    Oei. Komt dat allemaal door wat ik schrijf? Ik stop ermee, ik ben verder buiten vandaag.

  4. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    ik krijg nu een naald in mijn arm en word vastgebonden op een bed, oho wel een lekkere zuster, en langzaam doezel ik weg………..

  5. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    Beste Henk,
    De Joden moesten het geldverkeer op zich nemen uit straffe vanwege die 30 zilverlingen voor het verraad. En later is dat Joodse volk nog meer vervloek. Een zootje van zo

  6. henk avatar
    henk

    Ik lees hier nog weer andere 'godsbeelden' waarmee je wat mij betreft inderdaad vandaag nog mag afrekenen. Omtrent dat woekeren met talenten bijvooorbeeld hebben eeuwenlang toch ook echt heel andere interpretaties bestaan. Eeuwenlang mochten christenen geen rente vragen of was dat in elk geval zeer dubieus. Met die visie was de huidige financi

  7. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    ""Want met dat godsbeeld van jou kun je volgens mij maar het beste zo grondig mogelijk afrekenen.""
    Je wilt zeggen dat ik als athe

  8. henk avatar
    henk

    De waarde van luchtkastelen schijnt ook enorm te zijn gekelderd! Nog even en van alles waarvan de waarde met zoveel reclame is opgeklopt wordt de werkelijke waarde weer duidelijk. En zo worden heel andere waarden weer zichtbaar: menselijke kwaliteiten waarvan de koers en geldwaarde nog nooit zijn bepaald, waarden die onze economie nog nooit in geld heeft uitgedrukt. Kortom: optimistisch blijven.

  9. henk avatar
    henk

    Beste onkundoloog,
    Wat heb jij een aparte visie op het begrip 'god'! Goed dat je athe

  10. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    overigens is die guru een kanguru
    en dat is ook een waarheid
    een waarheid als een kanguru dus ipv een koe

  11. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    voor de rest hebben jullie de essentie van die guru's idee wel aardig goed begrepen
    ik zal jullie dank overbrengen

  12. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    ho ho god en liefde zijn hier niet hetzelfde of niet het een volgt uit het ander

    er is alleen maar energie
    aan de ene kant is er de liefde energie
    aan de andere kant is er de energie volgens E=mc2
    naar welke kant laat men de balans doorslaan?
    er is geen god
    je kunt van energieverdichtingen spreken die wat verder in zuiverheid en wijsheid zijn, maar dan houdt het ook op

    maak het even zeg, een god die alleen en eenzaam was ooit in zijn eigen ruimte en er maar wat bijgemaakt heeft om zijn/haar/het eenzaamheid te bestrijden

    als de schepping slecht als oplossing is voor ene gods zijn eenzaamheid, dan moet het maar weer opgedoekt worden

    lijden er dus allerlei wezens als schouwspel ter vermaak van ene god die zijn alleenzaamheid wilde bestrijden door een schepping er bij te nemen?

    zeg maak het eventjes, zo gaat dat niet

  13.  avatar
    Anoniem

    Je kunt God

  14. henk avatar
    henk

    Als ik het goed begrijp verdwijnt dus meer en meer de liefde naarmate je meer cashcash, ofwel geld hebt. De door jou niet zo bijzonder gewaardeerde 'garistus' zei dat trouwens ook al: "Je kunt niet God ("is liefde") en het geld tegelijk dienen". Geweldig dus dat die beurs nu zo inzakt.

  15. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    een groot tilburGs guru heeft ooit een belangrijke formule ontwikkeld

    liefde = ruimte x tijd – (E=mc2)*
    (E=mc2) staat voor ego=macht/macho/macha x cashcash

    geef elkaar ruimte en tijd en onthecht je van een ego wat uit macht en geld en dat soort gedag bestaat, dan is men liefdevol bezig

    als men uit de kosmos (ruimte x tijd) de energie bepaald door massa en de lichtsnelheidconstante haalt, houdt men de liefde-energie over; die is direct en hier aanwezig

  16. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    als je over dit artikel scrollt dan bewegen twee biljetten rechts aan de boom