Geplaatst

Wanneer een echt debat over de Tilburgse Mall?

We wisten het al bij voorbaat. Dit zou een schijndebat worden. Maar dat het daarnaast nog eens doorspekt zou zijn met zoveel reclame voor winkelen en shoppen!

Bij binnenkomst was het al meteen raak. Iedereen kreeg als volkomen vanzelfsprekend een plastic boodschappentasje. En wat zat daarin! Jawel, het hier juist als buitengewoon smerige en geraffineerde reclame ontmaskerde artikel van afgelopen zaterdag (zie stukjes van 13-09 en 15-09)!

Frappant was vervolgens het filmpje dat we als introductie te zien kregen. Daarin werden allerlei mensen geïnterviewd. Maar dat waren uitsluitend mensen met boodschappentasjes, uitsluitend mensen in winkelcentra. Wie niet shopt telt niet mee, zo is nu al de stiekeme reclameboodschap.

Ook zagen we de plek waar de mall moet komen. Ik ken het daar als een interessante plek met dennen, berken, brem, buntgras, heidespurrie enzovoort. Ik hoorde daar in het verleden zelfs de nachtzwaluw en ransuilen. Maar op het filmpje zag je alleen maar een hek en gaas. Dus schade straks aan de natuur? Hooguit schade aan een hek. En enige ecologische inbreng hoefden we ook van de deelnemers aan het debat niet te verwachten: twee ondernemers (Shoeby Fashion en Intertoys), de projectontwikkelaar, een Bossche wethouder en de Tilburgse burgemeester. Een ecoloog of zo zat echt niet in het forum. Dus bleef de allereerste en belangrijkste vraag echt compleet buiten beschouwing. Als we met zijn allen al méér consumeren dan de natuur produceert, moet je dan mensen voorhouden dat dit de gewoonste zaak van de wereld is en dat we best nog veel meer kunnen consumeren?

Als er voor tien apen tien bananen zijn, is het niet verstandig om tegen ze zeggen dat ze toch eigenlijk minstens twee bananen moeten pakken en zelfs het volste recht hebben op drie, vier of nog meer. Daar komt oorlog van. Toch werd er geen enkel vraagteken geplaatst bij ons consumptiegedrag en de op termijn ecologische haalbaarheid daarvan. Integendeel.
Op de achtergrond werd op een groot scherm voortdurend maar één ding in beeld gebracht: winkels, kopen, shoppen. Geen enkel beeld van de groene wereld waar toch uiteindelijk alles wat wij consumeren wordt geproduceerd. Geen enkele vraag of daar de productie onze consumptie nog wel kan bijbenen.

Overigens was de eerste stelling op zich buitengewoon prikkelend en interessant: "De shopping mall maakt mensen gelukkig". Maar helaas, in het forum zat ook niemand die uitleg kon of wilde geven over moderne reclamepsychologie. Dus was er niemand die nou eens haarfijn uit de doeken deed hoe kopen en shoppen juist voortvloeit uit zich ellendig voelen, voortvloeit juist uit onvervulde diepere verlangens. Niemand dus ook die uitlegde hoe met geraffineerde reclamepsychologie voortdurend wordt geprobeerd om ons telkens weer ontevreden en ongelukkig juist te maken teneinde ons méér te laten kopen en consumeren.

En hoe gelukkig zijn straks de mensen die de reclame jaloers maakt, maar die alleen maar mogen toekijken hoe anderen hun geld uitgeven in de mall. Want de geplande luxe daar voor iedereen? Dat is toch echt uitgesloten. We hebben maar één aardbol en geen drie. Kortom: wanneer een écht debat over de mall?

Reacties

7 reacties op “Wanneer een echt debat over de Tilburgse Mall?”

  1. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    dat klopt, wij zijn zeer plus

  2. henk avatar
    henk

    Onkundologen zijn ook niet mis.

  3. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    jee zeg die linde de spamster

  4. linde avatar
    linde

    Vandaag op 25 september organiseert Stichting duurzaam Tilburg een debat in de Raadszaal van het stadhuis.
    Als u niet kunt komen, kunt u het debat LIVE volgen via http://www.tilburgz.nl

    De sprekers staan garant voor meer inhoudelijke informatie over duurzaamheid en wat het plan voor Tilburg, Brabant en de wereld betekent.
    Kijk dus mee
    meer info over de sprekers op http://www.duurzaamtilburg.nl

  5. onkundoloog avatar
    onkundoloog

    dat debat heeft allang plaatsgevomden op de burelen van die reclamebureaus waar kien is uitgevogeld en uitgebreid geboomd over hoe de vogels en de bomen uit het MOB-terrein te krijgen

    dat vreeman nog te vree kan slapen? in elk geval is bij hem duidelijk dat ie zich niet meer makkelijk van het ene oor op het andere oor kan draaien tijdens het slapen omdat ie zo vol vet is gevroten van alle consumeren dat ie heeft gedaan om zijn onlustgevolens over slecht bestuur in zaandam en nu in tilburG weg te vreten
    en dat onrustige slapen doet hem steeds herinnerd worden aan dat slecht bestuur en gaat dus nog meer onlustgevoelens wegconsumeren
    vreeman wil die malle mall eigenlijk alleen voor zichzelf

    vreeman is wel het allerduidelijkste voorbeeld wat er met de tilburGse bevolking gaat gebeuren als die malle mall er komt, het worden zwaarlijvige namaakproducten van de amerikaanse volgevroten mens

  6. bramvanbeurden avatar
    bramvanbeurden

    Nou repelsteeltje,

    als je de reacties op de het artikel over het debat op de website van BD bekijkt dan lijken er toch weer wat ogen geopend te zijn. Er reageren mensen die aanvankelijk voor de komst van de mall waren maar geschrokken zijn van de werkelijke betekenis voor de stad. Er hebben zelfs mensen verontwaardigd gereageerd op de uitlatingen van onze huidige burgemeester.

    het lijkt erop dat de informatie begint door te sijpelen. Tot nu toe heeft het brabants dagblad de reacties voor en tegen gepubliceerd. Waarschijnlijk blijken meer lezers dan wij dachten slim genoeg om stemming makerij te scheiden van de werkelijke feiten. En meer mensen beginnen de puntjes te verbinden waardoor ze het hele plaatje beginnen te zien. En dat hele plaatje ziet er toch minder mooi uit dan tot nu toe werd beweerd.

    dus ben geduldig en geef de waarheid een kans deze duurt tenslotte het langst.

  7. repelsteeltje avatar
    repelsteeltje

    Dit is een serieuze vraag? Over HET echte debat?
    Sorry Henk, als burger ben bang dat je daar maar niet op moet rekenen!