We hebben ons stokpaardje maar weer eens van stal gehaald. Vorig jaar stelden wij vragen over Dubai. Het college is nu wat dichter bij huis gebleven, maar gaat wel in anderhalf jaar tijd 3 keer naar Manchester/Liverpool. Wij willen nu toch wel eens weten waar dat voor nodig is! Lees onderstaande vragen.
Aan het college van B&W, Berkel-Enschot, 31 maart 2008
Geacht College,
Tot onze ergernis, maar ook gemeende verontwaardiging, laat uw college en/of individuele collegeleden nog steeds geen kans voorbij gaan om deel te nemen aan allerlei buitenlandse reizen en reisjes. Via eerdere formele vragen (ex art. 47, dd 120407 betreffende Dubai) en via ambtelijke informatie (zie onderstaand, ingevoegd) hebben wij ons daarover laten voorlichten, maar moeten helaas vaststellen, dat het reisgedrag van uw college danwel van de individuele collegeleden nog steeds buitenproportioneel is of lijkt te zijn. Ergo, wij vermoeden, gelet op de fragmentarische en zeer summiere informatie, die ons daarover verstrekt wordt (vooraf via de uitnodigingenlijst collegevergaderingen en achteraf tussen een half jaar en anderhalfjaar na dato via een bijlage bij het jaarverslag), dat uw agenda voor 2008 en het reeds gerealiseerde reisprogramma over 2007 zeker nog de nodige uitstapjes laat zien. Wat ons nu vooral stoort, is dat er binnen korte tijd tot 3x toe naar Manchester/Liverpool gereisd is of nog moet worden en dat er via de Stichting KOBRA (Stichting Kunst en Onderneming Brabant) culturele reizen ondernomen worden. Zo lezen wij, dat op uitnodiging van KOBRA op 31 mei a.s. voor een culturele reis naar Brussel afgereisd wordt (door Burgemeester Vreeman en Els Aarts) en dat één week later (op 5 juni a.s) wethouder Aarts wéér naar Brussel vertrekt op uitnodiging van Brabantstad (bestuurdersconferentie Urban Networks). In 2006 heeft uw college een studiereis gewijd aan Manchester/Liverpool en heeft dat in het afgelopen weekend van 29/30 maart wéér gedaan. Bovendien vertrekt wethouder Aarts op 18 juni a.s nogmaals voor een studiereis naar Manchester/Liverpool. Wij kunnen ons echt niet aan de indruk onttrekken, dat het hier om snoepreisjes gaat. Dit gevoegd bij het feit dat er van 13 tot 20 april een handelsmissie naar Turkije plaats vindt en dat er van 14 tm 17 mei afgereisd wordt naar Boston/New York noopt ons tot het stellen van onderstaande vragen ex. art. 47.
•1. Ten aanzien van KOBRA: uit onderstaande ambtelijke informatie dd 16 maart 2005, door ons opgevraagd naar aanleiding van een reisje naar Riga, blijkt dat KOBRA een samenwerkingsverband is van Theaters Tilburg en het bedrijfsleven. Moet een gemeente wel lid zijn van een dergelijke organisatie? Bij welke belangrijke activiteiten heeft de gemeente haar relaties uitgenodigd? Om welke relaties gaat het dan? Zijn dit de cliënten van de Sociale Dienst of de vriendjes van de wethouders of van de Burgemeester? Kunnen bij dit soort samenwerkingsverbanden geen vraagtekens geplaatst worden? Bestaan ze alleen om de leden van het college eens lekker te verwennen en een extra reisje te bezorgen? Hoe moet de culturele reis naar Brussel in het licht van het bovenstaande bezien worden? En de culturele reis indertijd (2005) naar Riga?
•2. Ten aanzien van Manchester/Liverpool: Waarom reist uw college binnen een periode van twee jaar tot drie maal toe naar Liverpool/Manchester? Mogen wij de reisverslagen inzien van de reis in 2006 en van de studiereis van afgelopen weekend? Krijgen wij het reisverslag, dat nog gemaakt wordt over de reis in juni, ook in te zien?
•3. In het algemeen: kan uw college de Raad van meer en betere (volledige) informatie voorzien betreffende binnen- en buitenlandse reizen, zowel vooraf als achteraf en niet alleen via een summiere opsomming in het jaarverslag?
•4. Wil uw college een aanvullende lijst beschikbaar stellen (ten opzichte van de eerder verstrekte lijst bij onze vragen ex. art. 47 medio vorig jaar) van alle studie- en buitenlandse reizen, die uw college sindsdien ondernomen heeft?
•5. Wil uw college aan de hand van lijsten en opsommingen nagaan bij de andere Brabantse B5 steden (Eindhoven, Breda, ‘s Hertogenbosch en Helmond) of daar een vergelijkbare reis-en studiereizencultuur van het desbetreffende college bestaat en deze informatie beschikbaar stellen aan de Raad?
Bijlage bij vraag 1:
Doelstelling/activiteiten KOBRA
De Stichting Kunst en Onderneming Brabant (KOBRA) heeft het doel het organiseren van bijzondere culturele activiteiten in samenwerking met Theaters Tilburg. Doel en activiteiten zijn vooral gericht op het bevorderen van relatiemanagement rondom culturele activiteiten. Het is een samenwerkingsverband/vriendenclub/sponsorclub van Theaters Tilburg en het bedrijfsleven.
Belangrijkste activiteiten zijn het organiseren van 2 á 3 voorstellingen per jaar waarbij de aangesloten bedrijven hun relaties kunnen uitnodigen (10 personen per activiteit; voor méér kaarten dient men – indien beschikbaar – extra te betalen). tevens wordt jaarlijks een culturele reis georganiseerd, in beginsel alternerend één in het binnenland en dan weer één in het buitenland. Geen extra kosten (kosten zitten in het lidmaatschap, m.u.v. persoonlijke uitgaven).
Bestuur
Burgemeester is qq voorzitter. Overige bestuursleden zijn op dit moment: dhr. Bogaers (Vollenhove Olie), Haans, van der Pol (Interpolis), Daemen (notaris), Termeer (Sascha Shoes) en Marks (firmant BDO Accountants). Leo Pot is adviseur voor het bestuur. De bestuursleden krijgen geen vergoeding voor hun functie.
Lidmaatschap
Kosten € 5100 per jaar. Gemeente is sinds medio vorig jaar lid.
De TVP begrijpt heus wel, dat (internationale) contacten goed kunnen zijn voor onze stad, maar ’t wordt iets te veel van het goede en van hetzelfde. Jammer, dat het college dat zelf ook niet inziet.
Reacties
11 reacties op “(Snoep)reisjes College”
Het kan nog erger. De provincie betaalt zelfs boetes voor kleine verkeersovertredingen van ambtenaren.
@Renee:
woensdag 02 april 2008 Brabants Dagblad:
http://www.brabantsdagblad.nl/regios/291 HAAG – Veel provincies betalen kleine verkeersboetes van hun ambtenaren die onder werktijd met een dienstauto te hard rijden, maar Noord-Brabant niet.. Dit stelt het Interprovinciaal Overleg (IPO), de koepelorganisatie van de twaalf provincies.
Noord-Brabant, Groningen, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. Friesland en Zuid-Holland betalen de boetes niet, aldus een IPO-woordvoerder. De stand van zaken bij de overige provincies was vanmorgen nog onduidelijk.
De regeling is niet onbeperkt, aldus het IPO. Provincies betalen de boete als deze wordt opgelegd aan personeel dat onder werktijd voor de baas op pad is en de snelheidsovertreding niet meer dan tien kilometer per uur bedraagt. Een boete wordt bijvoorbeeld in Drenthe drie keer en in Groningen twee keer per jaar betaald. Gaat de ambtenaar vaker over de scheef dan moet hij zelf voor de kosten opdraaien.
Vorige week op den Brabantsche Omroepert;
Kwoot; GEERTRUIDENBURG – Burgemeester Matthieu Meijer van Geertruidenberg mag niet mee op handelsmissie naar China. Dat heeft zijn gemeenteraad bepaald. Unkwoot.
Een gemeenteraad met cojones daar in Geertrutjesberg.
Groetjes,
Theo
Beste Loes
Ik reis drie keer per jaar naar Bosni
Daarom maakte ik ook de onderscheiding:'kleine' verkeersovertredingen. Gek blijft het wel, want iedereen heeft een eigen verantwoording en als we daar nou overal excuses voor gaan verzinnen, is het hek van de dam.
Jan, waarom heb je dan niet ingestemd met onderstaande motie, die ik al in juni 2007 in de Raad heb gebracht? En de SP?? Waarom stemde de SP tegen deze motie? Toch partijpolitiek, schat ik zo in.
Groeten van Loes en de TVP
en dan nu de volledige motie
De Raad van de gemeente Tilburg, bijeen op 4 juni 2007, behandelende het Burgerjaarverslag, de Jaarrekening en Programmaverantwoording 2006
constateert dat
Beste Loes
Ik zou alleen maar instemmen met je motie als ik twijfels had over de motieven van de buitenlandse bezoeken van het college maar die heb ik niet. Integendeel, ze bieden nieuwe ervaringen en perspectieven zoals onze reis naar Brussel vorig jaar waar we mochten genieten van een goed georganiseerde autovrije zondag.
groeten Jan
Jan, en wie denk je dat de reis naar Brussel betaald heeft? Iedere individuele deelnemer toch zeker! En de lunch, die hebben we aangeboden gekregen door de organisatie van het Milieucaf
Loes
Volgens mij gaat het in eerste instantie niet om de vraag wie betaalt maar over het reismotief. Als er geen serieuze reden aanwezig is om een bezoek af te leggen dan kun je spreken van een snoepreisje en in dat geval is de vraag: wie betaalt, relevant. Ik houd me graag aan die volgorde. Volgens mij was de autoloze zondag in Brussel niet de enige reden dat jij daar was. Overigens heb ik mijn treinticket ook zelf betaald. Ik ben het wel met je eens dat men meer mag publiceren over de resultaten van een betaalde reis.
en de resultaten van de ook door mij zelf betaalde reis naar Brussel zijn zeker de moeite waard. Want mede dankzij dit uiterst inspirerende bezoek aan de minister van transport komt er nu komt in Tilburg een autoloze zondag ‘naar Brussels model’, die een veel groter ambitieniveau kent dan de eerste editie autovrije zondag. Dat is een mooi resultaat voor Jan , Paulus en mij maar minder voor Loes die er zo goed aan heeft meegewerkt om de reis tot een succes te maken. Zo zie je maar: dat resultaten van een reis niet altijd even eenduidig gewaardeerd kunnen worden.