Geplaatst

Mobiele kunst in Tilburg

Onlangs schreef Tine van de Weijer hier een interessant stukje over het ronddraaiend huis. Ze prees zelfs de berichtgeving daarover. Maar hoe was die geweest als dat huis ook een draaiende tuin had gekregen? En wat was er gebeurd als Joost Körmeling een ronddraaiende boom had bedacht als uitdrukking dat hier de "Groene Long" begon en niet ook het laatste groen moet wijken voor huizen? Hoe dan ook: wat betreft mobiele kunst staat ons de komende tijd nog wat te wachten.

"Groene Heuvel, lindeboom terug", zo lazen we bij groene ontwerptekeningen waar de bladeren van af leken te waaien. Maar in hoeverre wordt die ‘reclame’ straks ook werkelijkheid? In elk geval verdwijnen er op de Heuvel meer bomen dan er terugkomen. Maar één troost: de af te voeren bomen worden niet gekapt, maar allemaal "verplaatst".
Dat betekent dat er straks 15 platanen van de Heuvel naar het Besterdplein gaan en dat het Reeshofpark de ‘doofpotlinde’ krijgt van de toenmalige ‘beduvelèrs’.
Maar ook in de directe omgeving gaan de nodige bomen op reis, zoals 26 platanen tussen Heuvel en Spoorlaan. Ook 12 platanen bij de Heuvelpoort worden verplant en gaan naar ‘bomendumperij’ Reeshofpark, bestemming ook van 17 platanen aan de Paleisring. Het vrijkomende gras in het Reeshofpark kan naar de tuin van de burgemeester ter vervanging van daar nu groeiende heidestruikjes. Die kunnen dan tot poppetjes worden gevolochten en verkocht ten bate van het Johan Stekelenburgfonds in galerie Vreeman & Vreeman. En dan zijn we er nog lang niet: Nog 8 andere platanen gaan van de Paleisring weer naar de Heuvel en het Kardinaal de Jongplein. Op laatstgenoemde locatie staan nu nog lindebomen, maar die kunnen naar de Schouwburgring, waar zo’n vijftig iepen ook moeten verhuizen. Ook 32 platanen bij het gemeentehuis moeten verkassen. Die verhuizen "naar bakken in de directe omgeving".

Op feestjes in Tilburg worden straks vooral ‘boombakken’ verteld. Het wordt straks één groot verplaatsingscircus dat vanuit artistiek oogpunt kan worden beschouwd als het hoogtepunt van de mobiele kunst in Tilburg. Het kunstwerk is eigenlijk al helemaal klaar. Je hoeft alleen nog maar wieltjes onder al die boombakken te zetten en een locomotiefje ervoor. Ik wil eventueel best machinist zijn op dit permanent over de Intercityring rondjes draaiende bomentreintje. Lijkt me best leuk: "Platanen voor het Besterdplein allemaal uitstappen". "Lindebomen voor de Heuvel instappen". Wie weet ga ik zelfs de T nog leuk vinden: de T van tuuuuuut, tuuuuuut.

Voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.