De Nederlander behoort tot de gelukkigste mensen ter wereld. Uit onderzoek blijkt dat de meeste nederlanders hun eigen leven met een dikke voldoende waarderen. Toch zijn velen ongelukkig over de Nederlandse samenleving. Hoe kan dat?
Volgens Willem Schinkel (socioloog) geloven mensen sinds het begin van de 21ste eeuw niet meer in de vooruitgang. Hierdoor raken we geobsedeerd door de problemen van het heden volgens Schinkel; als een sociale hypochonder tasten we het sociale lichaam af; op zoek naar nieuwe kwaaltjes en pijntjes. Gedreven door angst; angst voor tereur, voor geweld en bovenal angst voor de islam. Schinkel noemt zelfs de angst voor het niet meer weten wie we zijn waardoor we een nationale canon en een historisch verleden nodig hebben om ons te helpen herinneren aan ons verleden.
In een interview in De Volkskrant van 2 weken geleden gaat Schinkel in op vragen over de werkelijke problemen van deze samenleving en de wijze waarop hierop wordt greageerd. Hij ontkent de problemen (bijvoorbeeld op gebied van integratie)niet maar hekelt de oplossingen die gebaseerd zijn op het denken in wensbeelden van de nederlandse samenleving van de jaren ’50; zoals het nooit meer wordt. Hij signaleert een gebrek aan reeële toekomstvisie en opblazen van zaken die niet het echte probleem zijn zoals de Burka, de dubbele nationaliteit en vrouwenbesnijdenis.
Volgens Schinkel blazen we onze kwaaltjes op; als een paar lamlendige sukkels wat auto’s in de brand steken in Slotervaart reppen we meteen over Parijse toestanden. De sociale hypochonder ziet zichzelf graag als de belangrijkste patiënt in het ziekenhuis.
Morgen bespreekt de raadscommissie maatschappij de Antillianenmonitor en de Marokkanen monitor (al reeds gepubliceerd in september 2007) en de maatregelen die het college neemt om hieruit gesignaleerde problemen te voorkomen en/of op te lossen.
Reacties
4 reacties op “sociale hypochondrie”
bedoel je hiermee dat de antillianen/marokkanen monitor allemaal maar aanstellerij is, dat (een groot deel van de) antilliansenenmarokkaansen jongeren geen problematisch gedrag vertonen en dat en dat we ze maar hun gang moeten laten gaan onder het motto "moet kunnen"?
Gezien de bizarre situatie waarin we ons bevinden (enerzijds toegang hebben tot zowat alle kennis + beelden op de aarde en anderzijds nog in middeleeuwse politieke systemen verward zitten waar de leugens regeren) vind ik het logisch dat we worstelen met "toekomstvisie".
Dat het begeleiden van Antillianen en Marokkanen en het voorkomen van besnijdenis geen reeele problemen zijn vind ik te kort door de bocht. Toekomstvisie heeft wat mij betreft meer te maken met hoe we zullen omgaan met de resultaten van Bali.
Zeker niet mijn bedoeling om de maatregelen die worden genomen om Antillianen- en Marokkanenintegratie te bevorderen te bagatelliseren. Als je het zo leest is het inderdaad kort door de bocht, niet zo bedoeld.Sommige raadsleden halen bij dit soort onderwerpen alles uit de kast om vooral alle problemen te benoemen en geijkte zijpaden te bewandelen maar gelukkig viel het vandaag mee. Overigens is de monitor uit 2006, een jaar oud dus en kwam het college vandaag helaas niet met nieuwe gegevens en resultaten…
Ja Linde, Bali is zeker ook belangrijk en de rol van de VS helemaal…
goede vakantie
Gewoon heel kort door de bocht beste Marjo en dat zijn we niet gewend van je.