"Alweer ben ik net terug uit de Aziatische wereld met een ‘wow’-gevoel over hoe je wél het dagelijks vervoer van enorme mensenmassa’s met goede infrastructuur kunt regelen." Zo begint Riek Bakker (‘strategisch adviseur’ van de gemeente) haar reisverhaaltje in het Financieele Dagblad eerder deze week. Ze mocht met de gemeente Tilburg naar Japan en kwam zo blij als een kind weer terug…
Haar enthousiasme is niet te stuiten: "Dertig miljoen mensen op een oppervlakte van de helft van Nederland. Er is dan ook geen snippertje groen meer te zien". Way to go Riek, dat willen wij in Tilburg ook!!
Nog wat leerzame en voor Tilburg bruikbare conclusies:
- "De grond is er zó duur dat het regionale en nationale wegennet boven de stedelijke wegen hangt."
- "Ook werken ze met schone en goedkope energie van biogas, elektriciteit en kernenergie."
- "Ik heb zelden zo’n fijnmazig en op de seconde af op tijd rijdend metronet meegemaakt. Via een systeem met poortjes worden de golven reizigers gestuurd: de ene eruit, de andere erin. Als het niet opschiet zijn er speciale mensen die ‘pushen’."
- "Het openbaar vervoer is honderd procent geprivatiseerd en geen half werkende hybride van overheid en markt."
Ze ziet ook wat keerzijdes, dat dan weer wel:
- "Het individu komt derhalve in de knel, wat zich onder meer uit in een hoog percentage zelfmoord."
- "Gemiddeld heeft een gezinnetje 70 vierkante meter woonruimte."
- "Japanners kunnen in totaal maar 1,2 kind hebben. Je ziet dan ook op straat nauwelijks kinderen." (waarom dat zo zou zijn zegt ze niet…).
Maar in the end: "Voor Tilburg is de les vooral: we moeten niet zo melig doen over infrastructuur."
Japan, Riek Bakker, WOW!
Reacties
55 reacties op “Riek Bakker: Japan is Wow!”
De politieke discussie is niet gebaat bij een hetze van meneer Van Hout jegens Riek Bakker. Speel eens niet op de man, maar kijk naar de plannen die ze voor Tilburg heeft neergelegd en spuug daarover desgewenst je gal. Of wees blij met de nieuwe Spoorlaan, dat mag natuurlijk ook.
misschien voor de volledigheid dan ook maar het hele artikel: http://www.fd.nl/csFdArtikelen/HFD/y2007 inderdaad: het was een heel inspirerende en constructieve reis waarin we op een heel positieve
Op de man spelen, haha, da's een goeie!
En Tine, wat heb jij daar voor bruikbaars geleerd dan?
vooral meervoudig ruimtegebruik.
wat dacht je van parkeren ondergronds, busstations ondergronds, fietsparkeren ondergronds en op maaiveld lopen, wandelen fietsen? Fantastisch openbaar vervoer, superclean: niemand zonder werk.
en nog veel meer wat nog wel tevoorschijn gaat komen…….
wat een origineel idee weer…?? hahaha. Leg het spoor ondergronds. Dan kan je de Spoorzone pas echt bij de binnenstad betrekken (een dorpje als Barendrecht kwam al met een idee voor een mooi park over t spoor).
ondergronds parkeren? Ook al zo origineel? Bij de nieuwe MFA in het Wandelbos zou je mischien zoiets verwachten. Maar nee, hoor daar wordt een eeuwenoude zandverstuiving verkracht met een parkeerterrein. De bewonersbrief van de gemeente noemt dit uniek stukje natuur: “het bosrijke perceel van de school dat nu ingericht kan worden met openbare functies”.
Iets dichterbij huis is Rotterdam gezegend met een zeer fijnmazig net van metro, trams en bussen. Maar dat was voor Riek Bakker zeker te dichtbij.
Arjen, ik werk al 25 jaar in Rotterdam en kan het weten: een metronet om te huilen is het, bedroevend qua snelheid en frekwentie en geen vergelijk met wat een wereldstad van die omvang zou horen te hebben, zoals we dat in Brussel of Tokyo zien.
Sowieso: ik reis vrijwel uitsluitend met de trein: maar smerig hoe die eruitzien aan het eind van de dag,bij thuiskomst moet je of je wil of niet onder de douche.Nee, spoor onder de grond: dan gaat de stad voor de komende 50 jaar op slot. Maar fietsparkeren of een busstation? waarom eigenlijk niet? Moet je eens kijken wat een ruimte ter linker en rechterzijde van het NS station daarmee vrij komt en economisch/cultureel/sportief aangewend.
Tine, ik ben geboren en getogen in Rotterdam en naar mijn weten, stopt er elke 5 a 10 minuten een metro. Bij elk metrostation heb je aansluiting op bus of tram of een andere metrolijn. Voor een stad van die grootte perfect. Kan je niet vergelijken met Tokio.
welkom terug Johan?
http://www.fd.nl/csFdArtikelen/HFD/y2007/m12/d03/… is de volledige link naar 't artikel van Riek Bakker in Financieel Dagblad.
Best interessant. Nogal logisch dat Openbaar Vervoer beter moet.
Maar wat vooral beter moet is het openbare groen.
Prevaleer bomen en planten en besluit van de stad een oerwoud te maken, in plaats van alles dicht te timmeren met asfalt en beton. Denk groots met sloop van asfalt en aanleg van groenstroken, met aanleg van de daktuinen, met aanleg van duizende geveltuinen en overstratingen.
Wij hangen, ook vanwege onze landbouwroots, enorm aan 't groen.
Tilburg heeft alles in zich om daar een voortrekkersrol in te vervullen. Meest Duurzame stad, meest Fair Trade stad, en bijna de allergroenste gemeente.
Is wat Tokyo leert hoe het niet moet natuur en groen ?
Is wat Tokyo leert hoe het niet moet natuur en groen ?
Helemaal correct.
Met een conclusie van mevrouw Bakker ben ik het in elk geval niet eens: Tokyo vult nl. elke overgebleven centimeter met groen. er is geen straat of steeg of er is een border, een daktuin of gevelgroen. In een prachtig nieuwe winkelstraat staan volwassen bomen: in enkele weken geplaatst en gelijk op maat.Hoe kan het dat de bestrating tot aan de bomen doorloopt? De bomen zijn ondergronds in bakken geplaatst waardoor de groei vd wortels kennelijk gereguleerd/beperkt kan worden.Het zag er prachtig uit. Waar het kan zijn daktuinen/terrassen aangelegd. In elke geval wordt ieder snippertje overgebleven ruimte met groen gevuld.Morgen mag ik met de provincie meedenken over mogelijkheden EUsubsidie voor projecten vwb groene daken/gevels. Nieuwe MFA in Kruidenbuurt een kruidentuin op het dak bijvoorbeeld, beheerd/geexploiteerd door de Union.
Citaat van Tine: “Nieuwe MFA in Kruidenbuurt een kruidentuin op het dak bijvoorbeeld, beheerd/geexploiteerd door de Union.”
Dat groene dak op de MFA Tine, is al reeds gepland. Beheren door de Union? Lijkt me geen goed idee.
natuurlijk, weet ik dat Arjen, want dat is door de architekt aan me voorgelegd. en het zou geweldig zijn als de Union dat zou kunnen/willen onderhouden en er haar mooie idealen mee ten uitvoer zou kunnen brengen. Ik zie er geen enkel probleem in. Jij kennelijk wel.
Tine, in de Wandelbos zijn zeer geschikte kandidaten actief zoals de club Vrienden van het Wandelbos en de Speurneuzen club, gemotiveerde kinderen uit de wijk. Ik geloof niet dat ze bij de Union zitten te wachten op een kruidentuintje.
Het is vermakelijk hoe snel de discussie op deze weblogs draait naar een totaal onderwerp. Daar doe ik zelf ook aan mee dus ook ik trek deze schoen aan. Vandaar een poging nog eens terug te keren naar het begin van wow japan enz.
Waar gaat het eigenlijk om? Wat wil de SP ter discussie stellen? Kennelijk twijfelt de fractievoorzitter aan het nut van een dergelijke studiereis. Maar als Tilburg dan een stedenband met een stad in een land als bijvoorbeeld Japan heeft
Aan Arjan,
toch vond ik het Japanse model ook bijzonder: de bomen worden volwassen geplant en door de rem op de groei (uit de bonsaicultuur?) hoeven ze ook niet of minder gesnoeid te worden.
Je bent kennelijk goed op de hoogte van mogelijkheden hoe bomen te planten:als wat jij beweerd inderdaad een hoop overlast en onnodig gekap kan voorkomen zou ik er toch eens een voorstelletje voor maken voor de wethouder.
Maar dan wel eerst uitzoeken of er gefundeerde en redelijke redenen zijn om jouw techniek niet al jaren uit te voeren. Je weet dat Tilburg de meest duurzame stad van Nederland is. Dat moeten we met vereende krachten zien te blijven (en overigens blijf ik erbij dat Japan WoW is)
Ja, laten we teruggaan naar het oorspronkelijke onderwerp Tine. Je hoeft namelijk niet helemaal naar Japan om spiegels in te kijken. Nederland zelf is namelijk ook een redeljk ontwikkeld land. Ik pluk een citaat van je: "Hoe kan het dat de bestrating tot aan de bomen doorloopt?"
Iemand uit het Reeshofbos fluisterde me toe dat de onderliggende techniek al decennia lang bekend is in Nederland:
Natuurlijk zijn er boomsoorten die niet oppervlakkig wortelen maar als deze bomen in een te klein plantgat (bloempot effect) staan, met daaromheen dus slechte grond of geel zand en een steeds lagere grondwaterstand en snelle afvoer van hemelwater, dan gaan ook deze bomen net onder de tegels, waar het langer vochtig blijft, hun wortels vormen.
Door de juiste aanpak (investering) bespaar je op steeds opnieuw trotoirs herstellen, vervroegd bomen kappen vanwege overlast, en bomen te vroeg (op jonge leeftijd) weer vervangen om dat ze niet meer groeien of vitaliteitsproblemen krijgen.
Ik dacht dat wij tegenwoordig zelfs een eigen ingeneursbureau hebben in Tilburg?
Een voorbeeld hoe het ok kan: In 2004 heeft BSI Bomenservice in samenwerking met de Gemeente Groningen 50 "Franse" knotplatanen geplant op het Adriaan van Ostadeplein. Het bijzondere van dit project is dat de groeiplaats van deze bomen is opgebouwd met
Nee bovenstaande Jacques, die komt, naar wat ik begrepen heb niet ut Japan maar uit China. En helaas heeft de gemeenteraad daarin niet het laatste woord want er zijn ambtenaren aangesteld die daar verantwoordelijk voor zijn. Daar kunnen we de wethouder op aanspreken. En dan?
Ik vraag me steeds weer af hoe je dit soort zaken als raadslid kunt voorkomen. Wie je voor wat en wanneer ter verantwoording kunt roepen. Met mijn persoonlijke pet op als vormgever vind ik de de kerstverlichting en de bijbehorende versierselen treurig.Als raadslid mag ik me niet over de kwaliteit van de vormgeving uitspreken.Daar sta je dan in spagaat.
Die kerstverlichting, komt die ook uit Japan…?
Flauwekul Tine, met zo'n gemakzuchtige instelling kun je beter inpakken.
nee Jacques, dat is geen gemakzucht. Raadsleden kunnen alleen de kaders stellen en controleren maar niet inhoudelijk de keuzes maken. Dat geldt voor de kunst, en het geldt ook voor het straatmeubilair waar o.a. de openbare (kerst)verlichting toe hoort. Wel zou ik graag een aanbeveling willen doen om daar waar mogelijk de KORTadviescie een meer structurele rol te geven. Want of het nou om 'echte' kunst gaat of om de aankleding van de openbare ruimte: de vormgeving maakt wel degelijk het verschil. Kijk bijvoorbeeld maar naar de – niet alleen in mijn ogen maar die van vele Tilburgers die ik heb gesproken – prachtige lampen op de Cityring. Dankzij de bemoeienis van KORT.
Het blijft flauwekul en ook gewoon niet waar. De raad is de baas, vergeet dat niet, laat je geen zand in de ogen strooien door college-mumbojumbo. "De lampen eruit of jij eruit!" tegen een wethouder is genoeg. Vinden ze ook fijn, daar leren ze van…
Toch heeft Johan wel een punt
Tine, je bedoelt toch diezelfde KORT-adviescommissie die door jullie CDA-bedpartner op afstand wordt gezet omdat ze subsidie durfde te geven aan fundamentalistische katholieken onwelgevallige kunst? Eerst het CDA zonder wezenlijk PvdA-verzet toestaan om KORT te beschimpen en diskwalificeren omdat anders de coalitie breekt. Maar in een andere, politiek minder risicovolle discussie KORT ineens een structurelere rol willen geven. Daarmee maak je een KORT-commissie (door de raad destijds bewust ingesteld om openbare kunst niet tot politieke speelbal te laten worden) een…. juist: Politieke speelbal. Naar believen in of juist af te zetten al naar gelang het de politiek (lees: de coalitie) uitkomt. Da's opportunisme, Tine. Op z'n zachtst gezegd.
Riek Bakker is dat een zus van Koeken Bakker ?
of is het een kloon ?
Moet haast wel als je haar projecten en waanideeen ziet.
Japan (in Osaka, klik hier)heeft ook een levensgrote ondergrondse Mall, meer dan 500 winkels… Mevrouw Bakker, is dat iets voor Tilburg misschien? Tjsongejonge
Ooit van de Koopgoot gehoord, mensen? Misschien weer iets te dicht bij huis? Te ver van Japan?: de onderdoorgang onder de Rotterdamse Coolsingel… met inderdaad… de metro!!
Arjen bedoelt volgens mij de koopsloot, waar je op een druilerige zaterdagmiddag bijzonder oncomfortabel winkelt…..dat is voor mij in elk geval totaal geen inspirerend winkelgebied.
De Koopggoot is een perfect winkelgebied en altijd goed bezocht.
Heb je ooit op het strand weleens geprobeerd om een tunneltje te graven in een zandbergje? Stort gegarandeerd in. Dat geldt zeker niet voor lekkere Hollandse klei. Moet je eens proberen Tine.
Als je het onder de grond doet (OSAKA) dan heeft dat veel voordelen.Ik stel voor dat we dan ook meteen een metro aanleggen.
prima idee Jacques.bedankt voor de tip. en inderdaad wat Marjo zegt: met Brabantstadmetrolijn. In het zand moet het toch eenvoudiger zijn om tunnels te graven dan onder drassige randstedelijke bodem……
Ik ken hier nog zo'n inspirerend koopgebied: de Pieter Vreede-spelonk.
graag tot ziens morgen, zaterdag 18 januari, in Eindhoven Arjen op het landelijk raadsledencongres. Waarin raadsleden aller snit met elkaar bespreken welke rol en op welke manier we kunnen invullen om dit land, en met name deze stad, te kunnen verbeteren. See you!
Morgen even niet. Maar maandag dan.. bij de Stichting Stadsbomen in de Hall of Fame. (in de Pont is er trouwens maandag ook een opname van Tussen Kunst en Kitsch!!)
@ Jaques geplaatst: 19-01-2008
“En gaan Arjen, Marjo en Tine allemaal mee op bezoek bij de Blauwwater Mall in Londen, om je te laten inkapselen door wethouder Janssen?”
Ik ga liever naar mooie historische centra van Breda of Den Bosch, steden die zich niet opzwepen door allerlei megalomane ‘visionairen’. En bovendien: moeten we gaan kijken naar een mall in Londen, qua schaal zoveel groter dan Tilburg, een miljoenenstad met de omvang van de hele provincie Utrecht?
Laat Tilburg gewoon zichzelf blijven.
En gaan Arjen, Marjo en Tine allemaal mee op bezoek bij de Blauwwater Mall in Londen, om je te laten inkapselen door wethouder Janssen?
@Jaques
Namens GroenLinks gaat Paulus Oerlemans mee. Een goed besluit vergt veel voorbereiding en ori
Tine mocht mee naar Tokyo en heeft daar geweldige openbaarvoervoerinspiratie opgedaan aan de hand waarvan nog voorstelllen zullen volgen.Nu gaan twee andere collega’s die naar economische en fysieke aspekten zullen kijken.
Ofschoon geen woordvoerder vd ‘bomen’ zal ik Arjan graag gezelschap houden in de Hall of Fame a.s. maandag. Daar hoef ik geen extra aansporing voor…..
Het was overigens een erg leerzaam congres vandaag.
Leuk zon gratis vakantie en doen alsof je echt iets onderzoekt !!!!!! Zijn jullie goed in he.
Als je even om je heen kijkt kun je ook om de hoek prachtige voorbeelden tegenkomen in Londen,Rotterdam,of Biezenmortel.
Groetjes met zn alleee
Rustig aan. Soms is het nodig om elders te kijken.
het was geen vakantie, we hadden dagelijks werkbezoeken en minstens 3 vergaderingen per dag. alleen op de luchthaven hadden we ff tijd om te winklelen.
eerder op schreef ik onderstaande reactie op dit weblog;
Als Tilburg dan een stedenband met een stad in een land als bijvoorbeeld Japan heeft
Wellicht een goede optie: neem op elke reis een betrokken burger mee die hier verslag van doet. Gegeven de reacties hier zijn er betrokken burgers genoeg, betrek ze dan letterlijk.
Neemt wellicht veel vooroordelen over
Helemaal met Paul van Est eens. Het was dan ook een groot voorrecht om op de Japanreis een zeer betrokken Tilburger als Peter Vermijs in het gezelschap te mogen hebben.Want hij weet als voorzitter van de Belangengroep Theresia/Spoorzone als geen ander wat er leeft onder de burgers van het gebied dat direct grenst aan de Spoorzone.Zijn bijdragenin de discussies waren niet alleen nuttig en creatief: hij was ook nog eens heel aangenaam gezelschap.
Bij het weekendtripje naar Londen zijn diverse betrokken Tilburgers uitgenodigd.
Paul, je wordt op je wenken bediend.
Ja goed plan Paul en Tine, laten we behalve politici voortaan ook burgers inkapselen! Na zo'n snoepreisje zeuren ze tenminste een tijd niet meer…
@Jaques geplaatst: 21-01-2008
Ja goed plan Paul en Tine, laten we behalve politici voortaan ook burgers inkapselen! Na zo’n snoepreisje zeuren ze tenminste een tijd niet meer.
Brood en spelen, jaques. Werkt altijd.
@Jacques,
wat is dan precies een snoepreisje? Is het omdat het in het buitenland is? Of mogen raadsleden, college of Tilburgers hun neus niet over de grens van de stad steken. Vanuit werkervaring weet ik dat dit af en toe verdraaid verhelderend kan zijn.
“Snoepreisje!” roepen is gemakkelijk. Vertel mij eens waar de grens ligt.
De grens ligt Oostwaarts alweer in Oost-Slowakije.
Sinds december horen een aantal extra landen bij de Schengen-zone.
@Jaques: wil jij niet mee? Je behoedt je zo te lezen zeker voor inkapseling!
Hulde
Arjen,
Tine van de Weyer bedoelt waarschijnlijk gewoon dat hij/zij nog met een miniatuur spoorwegnet op de grond in de huiskamer speelt. Heeft er iemand met zijn grote schoenen op de rails gestaan, en is daardoor het op tijd rijden de mist in gegaan. Zat er misschien hondenpoep onder deze schoen, en vuil was het "spoorwegnet" Nee, flauwe kul. Om mooie dingen te zien kun je ook dichtbij terecht. In Duitsland o.a. Keulen, Essen, en nog meer steden. Belgie, waar Antwerpen toch ook veel moois te bieden heeft. Maar Duitsland geeft bij veel Nederlanders een nare smaak in de mond (niet bij mij overigens) vanuit het verleden. En het is zo dichtbij. Nee, we gaan naar Japan, waar veel mensen door slaven en oorlogsarbeid het leven hebben gelaten en de Japanners nog steeds geen excuses maken aan de "annimeermeisjes" van weleer. En zeg nou zelf beste lezers, het is toch leuk om op kosten van de Tilburgse belastingbetaler de mooie politieke mevrouw of mijnheer uit te hangen.
nee meneer de reis werd zeker niet op kosten vd tilburgse belastingbetaler gemaakt. de zakelijke deelnemers aan deze reis betaalden hun reis zelf en de vereniging waar we lid van zijn betaalde hieraan mee. dat doen ze vanuit japan idem als de delegatie vandaar hier naar toe komt om nieuwe intiatieven te ontwikkelen.
Tine vd W.
Heb ik het dan over de zakelijke medereizigers gehad? NEE maar over de dames en heren politicie. Ik heb hier een lijst met de kosten van de totale politieke reizen die de Tilburgse (politieke) club heeft gemaakt. De heer Smolders heeft deze ook al eens opgevraagd. Niks geen geheimen (wet openbaarheid van bestuur). China, Londen, en al die andere steden,
Als er bewijsbaar fouten zijn gemaakt bij de zetelverdeling kunt u naar de rechter stappen meneer Gunther.
er staat overigens nog veel meer in het BD. Ook dat Tilburg mede dankzij die door u vermaledijde pvda de laagste woonlasten heeft. http://www.brabantsdagblad.nl/regios/tilbu straks: fijn weekend meneer gunther en een zonniger kijk op het leven.
Tine vd W.
Ik realiseer mij dat ik uw naam zo veelvuldig op de site TilburgZ tegenkom, dat ik mij in alle ernst afvraag of u nog wel tot nuttig raadswerk toekomt. Uw stelling dat de Tilburgse bevolking het laagste woonlastentarief betaald kan wel zo zijn, maar ik refereer naar een brief die ik enige jaren geleden naar het college heb geschreven over mijn ongenoegen om veel te moeten betalen voor mijn vuilcontainer, terwijl ik per jaar (2007 14 X) maar gemiddeld 16 keer een lediging heb. Ik heb toen aan het college voorgesteld om de lediging per KEER te betalen, maar dat kon volgens uw vriendje Hamming niet, want dan zouden de mindere groepen, u weet wel die zoveel van die blaadjes kopen als Weekend, Priv
Op dit moment heroverweegt de gemeente Tilburg haar afvalbeleid.
Voor gegooide modder is vooralsnog geen oplossing in zicht.