Geplaatst

De beste schrijver van Tilburg

Ik mag deze maand een prachtige prijs in ontvangst nemen. De Tilburgers mogen namelijk hun beste schrijver kiezen. Ik ontvang dus binnenkort ‘De Grote Prijs der Tilburgse Letteren’. Ik heb al een plekje vrijgemaakt naast mijn beker voor ‘de Tilburger met de meeste eigendunk’. Ja, eindelijk erkenning voor de auteur van ‘Tevreden met een hut’, ‘Geld niet meer geldig’ en andere werken die temidden van bouwreclame en beursberichten werden verzwegen en zelfs verbrand. Maar op wie breng ik zelf mijn stem uit?

Laat ik zelf stemmen op Michel Jehae, dacht ik.
Eind jaren tachtig schreef die in de Koerier een wekelijkse column met milieutips. Maar al gauw was de commercie daar niet langer van gediend. Hij moest zijn schrijverskwaliteiten maar elders ontplooien of toch maar wijden aan onderwerpen als kroeg, kermis en kruikenzeiker. Een stem op Michel Jehae leek me dus alsnog een mooi corrigerend signaal. Maar verdorie, ik kon hem op de kieslijst nergens vinden. "Dan wordt het natuurschrijver en natuurtalent Rob Vereijken", zo redeneerde ik. Maar die stond ook al niet op de kieslijst. "De landelijk bekende Theo Peeters dan." Maar ik zag enkel de slechts plaatselijk bekende "Rónald Peeters", auteur vooral van boeken over wat dood is en verleden tijd. Nee, dan Théo Peeters: auteur van het standaardwerk over wespen en bijen in Nederland. Of Henk Moller Pillot, dé Tilburgse biograaf van wat vliegt, leeft, kriebelt en kruipt. Maar ook deze levensbeschouwer stond niet op de lijst! Op wie moest ik dán toch stemmen?

Net toen ik besloot deze verkiezing te boycotten, schoot me nog iemand te binnen. Hoe had ik hem kunnen vergeten: de moderne Jac P. Thijsse van Brabant! Al jaren maakt hij van elk boekje van Brabants Landschap iets bijzonders. Hij schreef de teksten voor ‘De Wandeling’ van Omroep Brabant, hij schreef ‘De hand van de mens in het landschap’, ‘Twee eeuwen natuur in Noord Brabant’ en in de Koerier de rubriek ‘Flierefluiten doe je buiten’. Ja, Thijs Caspers: een schrijver die zaken eerst uitzoekt en bestudeert en dan pas gaat schrijven.
Dit in tegenstelling tot lieden die ik diverse keren al voorbij zag komen. Maar waar zag ik Thijs Caspers op de lijst? "Het zal toch niet waar wezen?"

Maar het was wel waar. Het bleek ook niet mogelijk om te stemmen op Jan van Beurden, Joep Eijkens, Karel Luiijf, Theo Ilburg of Piet Pijnenburg. En wat vindt jurylid Marie-Thérèse Blomme van het feit dat aanstormend talent Koen de Vries al bij voorbaat geen kans zelfs maakt op een aanmoedigingsprijs? En wat vindt ze ervan dat Hilde de Bresser de enige verkiesbare vrouw is, dat schrijfsters als Helène Rietman, Marijke van de Wouw en zelfs Annelies Nolet en Rianne Willems niet meedoen? Nadat de Tilburgers eerder uit de meest steriele pleinen "het favoriete park" mochten kiezen en uit de kilste afgrijselijkheid "het mooiste ontwerp", mogen ze nu zogenaamd hun beste schrijver kiezen. Maar allerlei schrijvers buiten de betaalde sfeer van bedrijfsbrochures, Industriestadpromotie en Brabants Dagblad zijn bij voorbaat ‘dissident’ en niet verkiesbaar. Schrijvers over natuur en milieu zijn helemáál van verkiezing uitgesloten. Want dit is geen gewone verkiezing, maar onderdeel van……..  "Cultuurmanifestatie T"!

Maar wat zien we nu gebeuren! Ondanks dubbele T-initialen heeft zelfs Troy Titane zich als genomineerde teruggetrokken en gedistantieerd van deze flauwekul. Ik zal zelf een nog duidelijker signaal afgeven: ik weiger de prijs straks in ontvangst te nemen.

Voor overzicht van eerdere en latere stukjes zie weblogoverzicht.

 

Reacties

5 reacties op “De beste schrijver van Tilburg”

  1. Marg Vlemmix Tilburg avatar
    Marg Vlemmix Tilburg

    Je hoeft hem niet te weigeren…..met mij samen waren er de afgelopen zomer 2 anderen die de eerste prijs zouden krijgen….zouden dus!
    Iedereen die een "troostprijs" had kreeg die ter plaatse uitgereikt op 21 september. De drie winnnaars van een eerste prijs( verschillende categorieen)zitten nog te wachten op hun geldprijs!
    Ze hadden ons beter een boekenbon kunnen geven, nu hebben we nog steeds niets!

  2. Henk avatar
    Henk

    @Marg
    Die geldprijs zal er echt nog wel komen hoor. Hoogstens is er vooralsnog onduidelijkheid over de vraag uit welk potje. Maar in afwachting van het geld hadden ze je verhalen toch minstens zovast kunnen belonen met een pakje "paneelmeel".

  3.  avatar
    Anoniem

    Verbaast me weer dat een boek uitbrengen (een best spannende thriller en een kinderboekenserie)niet goed genoeg is??
    What about Helene Rietman?? Rasechte tilburgse.

  4. Marg Vlemmix Tilburg avatar
    Marg Vlemmix Tilburg

    Dank je wel Henk, leuk idee…….

  5. Henk avatar
    Henk

    Je verhaal met het "paneelmeel" vond ik persoonlijk mooier nog dan het winnende verhaal. Iemand nieuwsgierig geworden? Zie http://www.geheugenvantilburg.nl/component/option