In de serieuze Tilburgse media werd onlangs de Lindebomenfietstocht aangekondigd. Maar wat meldt daarover al jarenlang het Brabants Dagblad? En wat meldde dat blad vorig jaar over de tentoonstelling en lezing op de Universiteit over de Lindeboom? En wat las u eerder over de liedjes die jaarlijks gezongen werden op de gedenkwaardige dag van de kap van de Lindeboom? Wat meldde de reclamepers ooit over het boekje met allemaal nieuwe liedjes over het meest bezongen fenomeen in Tilburg, ofwel de Lindeboom? Nee, rond de gedenkwaardige Lindedatum dienen we voortaan heel andere liedjes te zingen. Gesponsord door Brabants Dagblad, gemeente, horeca en T-syndicaat hebben we nu ‘Tilburg zingt’. Maar zoals u weet is deze rubriek reclamevrij en campagneonafhankelijk. Met andere woorden: wij laten ons niet van de wijs brengen. Wij zingen gewoon door. Dus klinkt hier nog altijd het lied dat aanvankelijk eind april jaarlijks in het openbaar in Tilburg gezongen werd. Met nog een later toegevoegd laatste couplet.
Hier op de Heuvel
stond onze Levensboom,
het eeuwenoud symbool
van het Eeuwig Leven.
Maar Brokx en B. en W.
die zeiden: "Weg ermee.
Voorlichting zal de opinie wel sturen,
de boom gaat dood, ’t zal niet lang meer duren".De boom werd zogenaamd,
zei men zelfs onbeschaamd,
met een infuus nog
in leven gehouden.
Maar al dat duur gedoe,
wat was daarvan de clou:
met zogenaamd de reddingskraan open,
werd de Linde gewurgd, verzopen.En daarna werd gezegd:
"de boom is nu toch echt",
"dood", en dus ronkten reeds
de kettingzagen.
Maar in dat laatste uur,
kreeg Tilburgs bot bestuur
een exclusief teken voor dovemansoren:
de Linde werd opnieuw geboren.’t Was de Gerechtsboom,
en op die laatste dag
sprak de boom recht
bij het luiden der klokken.
Wie er gelogen had,
de boom onthulde dat
Ver boven alle gekonkel verheven
bleek Tilburgs boom van het Eeuwig Leven.Nog zotter werd het toen.
Van alles ging men doen
om de boom definitief
dood te zwijgen.
De Linde weg ermee,
in plaats van Til zelfs T.
Maar Tilburg zal straks zichzelf toch weer vinden
door de groeikracht van Tilia/Linde.
Zie voor overzicht per onderwerp van eerdere en latere stukjes:
‘Van Adje tot Lindeboom’
‘Van Mall tot Zot
‘Van Mall tot Zot (vervolg)’
Reacties
7 reacties op “Tilburg zingt door”
Chillburg swingt, doorgaan met de strijd voor groen in de stad Henk!
Zondagavond 29 april vond ‘Tilburg zingt’ plaats op het Willemsplein dat voor die gelegenheid was omgebouwd tot een heuse zangarena. Opvallend was dat het paleis en het gemeentehuis waren opgetuigd met vele vlaggen met een T erop (‘de T van Trots op de stad’). Ook op de Heuvel was het feest; daar had men een ‘T-podium’ opgesteld waar dj’s tot een uur of
tegen heel die Tilburg T moeten we toch een grote actie van "zachte G" van tilburG tegen over kunnen zetten
@Hein
Je moet opletten met wat je schrijft, want voor je het weet word je gezien als een zeurpiet 'van wie niets mag'. Maar ik snap wel waar je het over hebt. Gisteren (Koninginnedag) was het ook weer 'feest' en dat was te horen! Er was geloof ik een 'Royal DJ battle' gaande op de Heuvel. Ik moet niets hebben van die hypno-techno-acid house of hoe het ook mag heten. Waarom moet die dreunmuzak zo hard staan, dat je die een kilometer verderop nog hoort?
's Middags draaide een reclame-vliegtuigje brommend rondjes boven de stad. Deze manier van adverteren veroorzaakt overlast, maar wordt door het gemeentebestuur van Tilburg nog steeds toegestaan. Ben benieuwd of het dit jaar tijdens de kermis voor bezoekers weer mogelijk is om een rondvlucht te maken met een helikopter.
Dat het gemeentebestuur, horeca-verenigingen en de krant samenwerken bij het organiseren van evenementen roept ook bij mij vraagtekens op. In hoeverre zijn commerci
Peter Maffay – "Du" na Cesky:
"Jeste Ty, jeste ty, jeste ty".
BD was volgens mensen van buiten Tilburg juist te negatief over Tilburg zingt, zie ingezonden brief vandaag.
Beste Paul,
bij wind uit het oosten, dus de laatste dagen, en met de kermis, hoor je hier in West de herrie
het ergste is de zware bas in de muziek, die komt het verst
dat olifanten met hun lage tonen aldus communiceren op de Serengeti of in het PaulKrugerpark, vind ik best, maar de stad is geen jungle of oerwoud en daar begint het met al die herrie, van de doorge
Dat is ook weer zo. Ik hoor in het centrum de snelweg in Zuid, ook weleens bij windstilte; dat rijdt en vervuilt maar door.
En al het afval van evenementen lokt de meeuwen in april al van het Spinder de stad in. Plastic statiegeldbekers zoals Mundial die al jaren heeft, zouden al een hoop rommel en verspilling schelen.