Geplaatst

Rekenen en taal zijn lastig

Je ziet het dikwijls: kleine mensen vergroten zichzelf met opvallende kleding of sieraden. En parallel daaraan zie je mensen  ook vaak de grootste woorden gebruiken als er van inhoud nauwelijks sprake is. Joost Möller van de Tilburgse VVD bewijst het opnieuw.

Hij heeft het rekenmachientje gepakt en  in z’n eigen baas z’n tijd even rap de uitslagen van de landelijke Tweede Kamerverkiezingen vertaald naar de huidige situatie in de Tilburgse gemeenteraad. Hij heeft het over een "enorme klap" voor de linkse partijen in het college, praat over "enorme verschuivingen" en een "flinke verschuiving naar rechts". Je kunt je serieus afvragen wat je aan het rekenspelletje van de VVD hebt, maar eenmaal aangekaart, kaarten we maar mee.

We pakken wel een andere insteek: de raad zelf. Zij controleert immers, bepaalt de kaders en heeft het budgetrecht. Daar ligt de macht dus. En wat zou daar gebeurd zijn sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar nu we de cijfers hebben van de Tweede Kamerverkiezingen?

We laten de kleine (lokale) partijen ter linker en ter rechterzijde nu even buiten beschouwing. In de raad zou  "links" gegroeid zijn op basis van de in Tilburg uitgebrachte stemmen van 44% ( PvdA 24%, GL 8%, SP 12% ) naar 48% (pvdA 22%, GL 5%, SP 23%). Rechts krijgt echter klappen : zij gaat van 23% (VVD 11% en Lijst Smolders 12%) naar 14% (VVD 13% en Smolders (Een NL., plaats 19:1%). Beschouwen we het CDA als centrum , dan wordt dat deel versterkt van 15% naar 25%! Beschouwen we het CDA als rechts dan tellen we op en blijkt dat "rechts" van 38% naar 39 % gaat. Hoezo aardverschuiving?

Conclusie: links groeit, rechts krimpt "gigantisch" in, of als je wilt: blijft constant. Van de "flinke klappen" van dhr. Möller is nu niets meer over: integendeel, in een parafrase van de VVD: : er is nu ineens sprake van "een enorme klap" voor rechts in de raad en "enorme verschuivingen" naar links. Feitelijk echter valt het allemaal wel mee en moet je dus ook niet te gauw te grote woorden gebruiken. En sterker nog: je hebt geen barst aan dit soort rekenwerkvan de VVD: er verschiet geen enkele zetel in de raad van kleur noch in het college. Politieke humbug dus. 

Overigens:nu de VVD landelijk zo sterk verloren heeft, kun je de VVD in ieder geval meegeven dat ze een vooruitziende blik had toen ze voor de verkiezingsavond een ruimte had gereserveerd in Madurodam. Misschien moeten rekensommetjes ook maar eerst op die kleine schaal geoefend worden gelijk met het eerst aanleren van kleine woordjes, want rekenresultaten vertalen in woordjes is best wel lastig.

 

PS: SP en CDA proficiatmet de lokale "winst"!

Reacties

2 reacties op “Rekenen en taal zijn lastig”

  1. Arie den Dulk avatar
    Arie den Dulk

    Beste heer Degen,

    Het lijkt er wel op dat iedereen zijn eigen calculator heeft.
    Een eerlijke conclusie zijn uw berekeningen ook niet.
    Er moet wel met bepaalde factoren rekening worden gehouden.
    -De opkomst was veel hoger als met de gemeenteraadsverkiezingen. Conclusie: Het vorige college (ook uw partij) in Tilburg heeft gefaald om politiek naar de burgers transparant te maken.
    Uitvloeisel van dit is dat Smolders 5 zetels kreeg, te vergelijken met Wilders die 9 zetels heeft.
    -Het gaat bij Joost Moller volgens mij over de coalitiepartijen die er zijn, waarbij hij zichzelf ook verlies toedicht, hoewel niet in de cijfers terugkomt.
    -Smolders zit u wel hoog, want over de TSP hoor ik niets terwijl die ook onverkiesbaar stonden. Die zetel valt ook weg.
    -LST wel, TSP niet in de vergelijking, waar moeten we het AB indelen???

    Gemeenteraadsverkiezingen, zijn geen 2e kamerverkiezingen en de uitslag van maart en nu in november zijn momentopnames, gezien de verschuivingen.

    Ik ben wel benieuwd naar uw visie op de evt. formatie en de houdbaarheidsdatum ervan, daar uw betogen op TilburgZ de moeite waard zijn om te lezen.

  2. Arjen Roos, LST avatar
    Arjen Roos, LST

    Rekenen is soms moeilijk. LST is niet alleen Hans Smolders. En de vergelijking met Een NL gaat ook niet helemaal op. Voor het gemak laat je de kleine lokale partijen buiten beschouwingen en ook nog de stemmen op Wilders. Je kunt ook een andere benadering kiezen: Hans Smolders heeft nog verdomd veel voorkeursstemmen gekregen, bij een relatief onbekende partij. En dat op de 19e plaats.
    Wat heb jij gestemd Marcel? En kunnen we alle stemmers op AB gemakshalve toerekenen aan het linkse blok?