Geplaatst

Onlogische, niet democratische verdeling van restzetels.

De lijstduwer van de TVP, Jan van Beurden, heeft zijn bevindingen over de afgelopen verkiezinguitslag opgetekend in een column, die ik u als lijsttrekker niet wil onthouden.

Loes Dielissen, Tilburgse Volkspartij

Dus beste winnaars, ik ben best een goed verliezer, dat leer je als ondernemer in het huidige klimaat wel. Maar de linkse winst zit hem voor een deel in het lucratieve en creatieve verdelen van de restzetels. Waardoor maar liefst 7 zetels bezet worden door niet feitelijk gekozen volksvertegenwoordigers. Zouden de 1000 mensen van bijvoorbeeld TBB op een landelijke partij gestemd hebben (waar nu die stemmen dus naar toe gaan) of op een andere lokale partij? Hadden de reststemmen van de VVD aan de linkerzijde terecht willen komen? Waren de reststemmen van de Tilburgse Ouderen Partij niet liever bij hun oude politieke kleur, het groen van het CDA binnengewaaid?

Dat is mijn logica met de verdeling van de restzetels.

Mijn restzetelverdeling op basis van uitsluitend logische berekening luidt:

Eerst het aantal zetels op basis van de kiesdeler, dat was dit jaar 2010 stemmen per zetel.

Dan blijven er 7 zetels over. Dan een verdeling op basis van het aantal reststemmen per partij. Dus geen politieke kleur maar gewoon logisch rekenen.
De eerste restzetel naar de partij met de meeste reststemmen. De tweede restzetel naar de volgende partij met dan de meeste reststemmen enz.

Ik sluit af met mijn soms vreemde kronkels makende grijze hersencelletjes. Mijn nekharen trillen een beetje bij de hele gang van zaken. Een van mijn zonen bracht de uitslag van het stembureau op mijn terrein naar het gemeentehuis. Hij mocht door het hele gebouw meelopen op zijn verzoek. Deuren gingen open en beveilingen werden gepasseerd. Tot de laatste deur. Daar mocht hij dus niet binnen…

Terwijl hij toch net als ik een best doordrijvende nieuwsgierigheid heeft…

Maar die laatste deur bleef dicht…

Deze keer geen citaat maar een gemeend bedankje aan de honderden stemmers die hun vertrouwen uitgesproken hebben. Ijs en weder dienende doen we het over 4 jaar nog eens over. En als er iets is, u weet me te wonen.

Alle berichten van deze auteur

Reacties

4 reacties op “Onlogische, niet democratische verdeling van restzetels.”

  1. Johan van den Hout, avatar
    Johan van den Hout,

    Tsjonge, ja dat krijg je ervan als je in het wilde weg gaat rekenen. Het systeem van Jan (verdeling van restzetels over het hoogste overschot) wordt in Nederland gebruikt bij gemeenteraden met minder dan 19 zetels. Bij alle andere gremia geldt het systeem van verdeling van restzetels volgens het hoogste fictieve gemiddelde aantal stemmen over je volle zetels plus

  2. jan van beurden avatar
    jan van beurden

    Beste Johan,
    Misschien dat je in de hoop een grote partij zult worden, er geen problemen mee hebt dat om en nabij de 6% van de kiezers bij een andere partij dfan die van hun keuze terecht komt.
    Mijn idee van democratie is anders. Zeker als je de kiezer wilt blijven motiveren om te stemmen.

    Dus krijgt dit "van Beurden snapt het niet" muisje wellicht nog een staartje.
    Lees het artikel in het parool met de reaktie van een lid van de kiesraad.
    De TVP en ik zitten echt niet te kniezen over het zeteltje van onze reststemmen.

    Maar jij bent vermoedelijk blij dat door dit welliswaar volstrekt wettige maar ondemocratische systeem 4 zetels naar de zittende coalitie gaan en dus de verandering die de kiezer wel aangegeven heeft geen doorgang zal vinden.

    Sorry Johan, ik denk toch echt dat de SP het niet snapt of zoals gezegd, hoopt groot genoeg te worden om ook met iemand anders zetels nog groter te worden.
    De eigenschappen van wij zijn groot en jullie zijn dus klein blijken wel erg besmettelijk te zijn.

    Vriendelijke groeten,

    Jan van Beurden.

  3. Sven Harteveld avatar
    Sven Harteveld

    Hoi jan.

    Het stuk van je zoon stond ook in Brabants Dagblad. Leuke discusie. Wat geef je namelijk om de mening van de kiezers van bijv Duurzaam nederland (die bijna 1 zetel hadden) of om die ongeveer 1000 stemmers op TBB. Ik denk niet dat die gestemd hebben om als restzetel aan pvda of cda gegeven te worden.(die beide 2 restzetels kregen) Het systeem van De van beurdens klinkt beter. maar dat zou dan landelijk aangepast moeten worden door dezelfde partijen die er nu baat bij hebben.(dat zal dus niet gebeuren)

    Ik kan alleen zeggen ook tegen de TVP. blijf oppositie voeren, houd contact met de burger en vaag samen met de rest van de oppositie de coalitie van PvdA en CDA en GL de volgende keer weg! Ook nodig ik nu nog via deze weg iedreen uit om de discusie over politieke vraagstukken of besluiten mee te voeren op http://debatplaats.hyves.nl waar alle politieke partijen deel mogen nemen en onderwerpen kunnen posten maar ook alle politiek geintreseerde burgers.

  4. Jan van Beurden avatar
    Jan van Beurden

    Beste Sven,
    heb je een rekenprobleem?
    Klinkt het beter of is het gewoon beter zoals tot 1989 erkend werd en ook nu nog in gemeentes tot 20.000 inwoners?
    Is het zelfs jouw als verklaard criticaster niet duidelijk?
    Dit is overduidelijke manipulatie in het voordeel van de grote partijen.
    Wettelijk correct. maar wie maken die wetten?
    4 Zetels extra naar een afgestrafte coalitie en dat bijna,of eigenlijk helemaal landelijk.
    Hoezo, klinkt beter?

    Met vriendelijke groet,
    Jan van Beurden