Onderzoeken wijzen van alles uit. Soms ook dingen die elkaar tegenspreken. Zoals bij de onderzoeken naar het effect van computers.
De barbeheerder van het horecaétablissement waar ik gisterenavond vertoefde vertelde mij dat hij het computergebruik van zijn puberende dochter aan banden had gelegd. Ze mag nog een uur en een kwartier na het eten en een uur en een kwartier aan het einde van de avond. De reden: berichten over verhoogde kans op slapeloosheid en depressiviteit bij veelvuldig computergebruik. Wie meer dan vijf uur achter het toetsenbord vertoeft zou problemen bij het uit bed komen en gevoelens van eenzaamheid kunnen ontwikkelen.
Vandaar dat de barbeheerder en zijn vrouw besloten hebben om dochterlief een pc-beperking op te leggen. Want je weet maar nooit. Ze kon kiezen tussen de twee voorgestelde shifts of helemaal geen computer meer. Tja, dan is de keuze snel gemaakt.
Waarschijnlijk is dit ouderpaar niet het enige dat op basis van deze berichtgeving een computerbeperking voor hun kroost ingesteld heeft. In veel huishoudens zijn die afspraken er sowieso al. Indien onderzoeksresultaten van pas komen bij het bijsturen van het mediagebruik van je kinderen moet je ze zeker in de strijd gooien. ’t Is allemaal al ingewikkeld genoeg.
Maar ongetwijfeld zal menig ouderpaar nog geconfronteerd worden met de vondsten die hun bijdehand googelende kinderen opdoen binnen de toegestane tijdslimieten. Met een beetje geavanceerd zoeken op de trefwoorden ‘computer’ en ‘depressief’ zullen ze vrij vlot uitkomen bij een artikel op mediafacts.nl over een ander onderzoek onder ouderen. Want dàt onderzoek wijst juist uit dat ouderen die veel achter de computer zitten zich juist minder depressief voelen en zich meer verbonden voelen met de wereld om zich heen.
Menige websurfende puber die op dit artikel stuit zal het diens goedwillende ouders ongetwijfeld graag onder de neus wrijven. Waarmee de ouders weer een kans voor open doel geschonken wordt. Want die kunnen alles dan pareren met: "Dus jij zit het liefst net zo vaak achter de computer als een bejaarde?".
Dát idee is voor een puber pas echt deprimerend…