Het valt voor de gemiddelde computeranalfabeet niet mee om alle kwalijke verwikkelingen binnen het pc-gebeuren nog een beetje bij te benen…Nu is het dus weer phishing. Ik was net een beetje aan de term spyware gewend en nu is het weer phishing.
Er kan dus wel gephisht worden met behulp van spyware, zo ver ben ik al. Dus het heeft allemaal met elkaar te maken.
Maar dat wordt weer een antiphishingprogramma aanschaffen, dat is duidelijk. Zo als ik een dezer dagen ook maar eens aan de anti-spyware zal moeten.
Ach ja, die goeie ouwe tijd toen er alleen nog virussen waren die met een firewall en een antivirusscanner nog buiten de deur konden worden gehouden.
Nu kun je de tools niet meer aangesleept krijgen en moet je alle dagen updaten en patchen. Hedenavond liet ik de firma Norton weer eens los op mijn computer en een slordige zeventig besmette files kwamen boven water. Waarvan ie er zes kon verwijderen. Maar de rest was alleen maar risico. Wat dat inhoudt weet ik niet precies, maar het klinkt als iets dat zich nog niet definitief voltrokken heeft, dus we houden relatief gezien de moed er in.
Wellicht bestaat de ultieme virusbestrijder wel, net zoals de eeuwig brandende gloeilamp. Maar die gaan ze natuurlijk niet op de markt brengen. Nee, die zogenaamde hackers die die virussen allemaal uitvinden zijn natuurlijk onderdeel van het complot der fabrikanten.
De fabrikanten brengen wormen tot leven en verkopen je vervolgens de wormverdelger. Zoiets.
Maar onderwijl zitten we d’r maar mee. Elk nieuw virus geeft je het gevoel van hopeloos achterop raken, van niet meer weten hoe het zit. Je antivirusapparatuur dreigt elke dag te verouderen.
Het apparaat dat je ooit aanschafte om het gemak te dienen is een bron van moeilijkheden geworden. Een behoefte die eerst niet bestond heeft zich onmisbaar gemaakt, met een dagelijkse strijd om het behoud van deze behoefte vandien.
Dus laten wij maar wennen aan alle dagen scannen.
Reacties
2 reacties op “Phishing”
Ik zeg altijd: kennen is beter dan scannen. Het loont zich je een beetje te verdiepen in de manieren waarop dit soort indringers je computer binnenkomen.
Het voornaamste lek in elk geval heet Internet Exporer. Als je het nog niet gedaan hebt, dan raad ik je aan de Firefox browser, die speciaal voor het gemak en de veiligheid van de gebruikers is ontwikkeld, eens te bekijken: http://www.firefox.com
Sinds ik op deze browser ben overgestapt, anderhalf jaar geleden, heb ik geen spyware en dergelijke meer op mijn systeem aangetroffen.
Nog een interessante, Nederlandstalige link: http://www.mijnhomepage.nl/artikelen/internet/fir…